Skip to content

Zou teambuilding verplicht moeten zijn?

Teambuilding verplicht

Of het nu gaat om een klein bedrijf of een multinational, bedrijven in alle soorten en maten organiseren elk jaar teambuildingsdagen voor hun werknemers. Sommige mensen doen er graag aan mee en anderen vermijden het liever helemaal, dus we gaan ons afvragen – Wat is het doel van teambuildingactiviteiten en moeten ze een verplicht evenement zijn op de werkplek?

Is teambuilding verplicht?

In Nederland is er geen wettelijke verplichting voor bedrijven om teambuilding te organiseren. Het organiseren van een teambuilding is dus een keuze van de werkgever en kan variëren van bedrijf tot bedrijf. De beslissing om een bedrijfsuitje te organiseren hangt vaak af van de bedrijfscultuur en het beschikbare budget.

Kan een werkgever teambuilding verplichten?

Hoewel teambuilding activiteiten naast leerzaam vaak ook voornamelijk leuk zijn om aan deel te nemen kan het zijn dat je niet kunt of gewoonweg er geen zin in hebt. Dat de werkgever dit minder leuk vindt is een logisch gevolg maar wil dat zeggen dat teambuilding verplicht kan worden?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet er gekeken worden naar de aard van de teambuilding activiteit. Is het meer een bedrijfsuitje dat als doel heeft een leuke en ontspannende activiteit voor iedereen te organiseren en vind deze buiten werktijd plaats, dan kan deze activiteit niet verplicht worden. Ook als een activiteit gericht op plezier tijdens reguliere werktijden plaats vindt, kan een werkgever je niet verplichten hier aan deel te nemen. Wel kun je dan verplicht worden je normale werkzaamheden uit te voeren.

Wanneer de activiteit een sterk bedrijf gerelateerd karakter heeft, zoals bijvoorbeeld activiteiten die richten op het ontwikkelen van vaardigheden of een leerzaam karakter hebben, kunnen worden verplicht. Deze activiteiten moeten dan wel binnen de reguliere werktijden plaats vinden en worden dan ook gezien als normale arbeid waar loon over betaalt moet worden.

De enige uitzondering op de regel is als een dergelijke verplichte deelname is overeengekomen in je arbeidsovereenkomst of functieomschrijving.

Waarom doen we aan teambuildingactiviteiten?

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf ervoor kiest om teambuilding activiteiten te organiseren voor hun medewerkers. Een daarvan kan zijn om een team te bedanken voor al het harde werk dat ze tijdens een drukke periode hebben verricht. Een andere reden waarom we teambuilding activiteiten organiseren is om deelnemers hun persoonlijke vaardigheden te laten verkennen, of dat nu probleemoplossing, communicatie of samenwerken is. Als een bedrijf net een nieuw team heeft aangenomen dat elkaar nog niet kent, zijn teambuildingdagen ook een effectieve manier om collega’s met elkaar vertrouwd te maken als een “kennismakingssessie”.

Hoe teambuilding de productiviteit verhoogt

Teambuilding activiteiten zijn bedoeld om leuk te zijn, maar ze brengen ook tal van andere voordelen met zich mee, waaronder het effect op de productiviteit. Als je bijvoorbeeld een aantal activiteiten organiseert waarbij veel problemen worden opgelost, samengewerkt wordt en beslissingen worden genomen, krijgen de deelnemers de kans om hun vaardigheden op deze gebieden te verkennen en te ontwikkelen, die vervolgens kunnen worden ingezet tijdens de dagelijkse werkzaamheden.

Hoe het de motivatie van een team versterkt?

Als het gaat om de broodnodige motivatie, kunnen teambuildingactiviteiten zeer effectief zijn. Als jouw collega’s bijvoorbeeld net een drukke periode achter de rug hebben, dan is een leuke en inventieve activiteit een geweldige manier om hen te bedanken voor al hun harde werk en hen te motiveren voor de rest van het jaar. Teambuilding gaat immers over veel meer dan alleen vertrouwensvaloefeningen!

Wat vinden werknemers van teambuilding activiteiten?

De mening van een werknemer over teambuildingactiviteiten kan sterk variëren, afhankelijk van wie je het vraagt. Degenen die nog nooit aan teamactiviteiten hebben deelgenomen, baseren hun mening misschien op stereotype oefeningen zoals vertrouwensvallen. Er zijn er ook die wel eens hebben deelgenomen aan een teamuitje, maar het niet naar hun zin hadden.

Maar u kunt dit allemaal veranderen als je jouw dag goed plant! Dat komt omdat teambuilding activiteiten het meest effectief zijn als je een duidelijk doel voor ogen hebt. Als je bijvoorbeeld het beste in de probleemoplossende en analytische vaardigheden van jouw team naar boven wilt halen, dan is een uniek en spannend evenement als een moordspel ideaal. Immers, als een activiteit leuk is, is de kans groter dat de deelnemers eraan beginnen en hun best doen, wat je de kans geeft bepaalde vaardigheden van de deelnemers te herkennen.

Aan de andere kant zijn er mensen die het gewoon niet zien zitten om deel te nemen aan teambuildingactiviteiten, en dat is volkomen begrijpelijk. Als jij je in deze positie bevindt, kunt je de organisator het beste laten weten hoe jij je voelt, zodat hij je tegemoet kan komen. Individuen dwingen om deel te nemen aan teambuildingactiviteiten kan immers het tegenovergestelde effect hebben van wat je probeert te bereiken. Ook als jij je in een positie bevindt waarin een van jouw collega’s niet helemaal overtuigd is van deelname, kan een beetje positieve aanmoediging veel helpen.

Laatste gedachten: Moeten teambuildingactiviteiten verplicht zijn?

Het belangrijkste om te onthouden over teambuildingactiviteiten is dat als ze zowel leuk zijn voor de deelnemers als het vermogen hebben om de vaardigheden van mensen naar boven te halen zodat je ze kunt identificeren, iedereen wint. Aan de andere kant, als een activiteit niet leuk is voor de deelnemers, is het onwaarschijnlijk dat zij zich maximaal zullen inspannen en hun vaardigheden niet optimaal zullen benutten. Kortom, teambuildingactiviteiten hoeven niet verplicht te zijn als de activiteiten die je organiseert leuk, effectief en inclusief zijn.

leuke teambuilding
Teambuilding moet 
heel leuk 
interactief 
geen hard werk 
zijn
  • Leuke en nieuwe teambuilding spellen
  • Full-service evenementenbedrijf
  • Ervaren gastheren/vrouwen
  • Eigen professionele audiovisuele apparatuur
  • Locatie-sourcing diensten
  • Activiteiten op maat voor de behoeften van uw team

Gerelateerde artikelen