Skip to content

Pubquiz rondes; categorieën en vragen

Pubquizzen zijn een geweldige manier om een avond met collega’s, vrienden of familie door te brengen, en een van de belangrijkste elementen van een goede quiz zijn de verschillende rondes. Van muziek en films tot wetenschap en aardrijkskunde, een goede complete quiz moet van alles wat hebben. In dit artikel verkennen we enkele van de populairste vraagcategorieën voor pubquizzen en geven we voorbeeldvragen voor elke ronde. Of je nu een doorgewinterde quizmaster bent of net begint, deze categorieën zullen zeker een inspiratiebron zijn voor je volgende ronde triviavragen. Laten we het glas heffen op goede tijden en geweldige vragen!

Wil je weten wat een pubquiz is, lees dan eerst dit artikel.

cheerful friends having fun while talking waiter cafe scaled

Standaard pubquiz rondes

De standaard rondes bestaan voornamelijk uit vragen uit de specifieke categorie, door de juiste rondes te kiezen zorg je ervoor dat jouw pubquiz voor iedereen leuk is om te spelen. Belangrijk hierbij is dat je probeert in te schatten wat voor soort publiek je tijdens jouw quiz gaat hebben. Wanneer je meer beginnende spelers krijgt is het vaak het leukst om de algemeen bekendere categorie te kiezen, terwijl als je een groep hebt met doorgewinterde quizzers, je meer de diepte in kan gaan

Muziek vragen

Een van de populairste categorieën voor pubquizzen is muziek. Van klassieke rock tot huidige hits, er is veel te doen op het gebied van muziek trivia. Hier zijn enkele voorbeeldvragen om je op weg te helpen:


1. Hoe heet het debuutalbum van Adele?
2. Wie speelde het themalied voor de James Bond-film “Skyfall”?
3. Welke band schreef de hit “Stairway to Heaven”?
4. Welke beroemde muzikant droeg de bijnaam “The King of Pop”?
5. In welk jaar kwam Nirvana’s album “Nevermind” uit?

Deze vragen bestrijken een reeks muziekgenres en tijdsperioden, dus ze zijn perfect voor een gemengd publiek van muziekliefhebbers. Natuurlijk kun je de moeilijkheidsgraad van de vragen altijd aanpassen aan je publiek. Of je nu een die-hard muziekfan bent of gewoon graag meezingt met de radio, muziekvragen zijn altijd een hit bij pubquizzen.

Sport

Sportvragen zijn altijd een publiekstrekker, en er zijn genoeg categorieën om uit te kiezen – voetbal, basketbal, tennis en meer. Hier zijn enkele voorbeeldvragen om je op weg te helpen:


1. Welk land heeft de FIFA World Cup van 2018 gewonnen?
2. Wie won in 2021 de titel in het enkelspel op Wimbledon?
3. Welk team won de UEFA Champions League in 2021?
4. Wie heeft de meeste Wimbledon singles titels gewonnen in de Open Era?
5. Welke voetballer won de Ballon d’Or award in 2021?
6. Welke wielrenner heeft de meeste Tour de France-titels gewonnen?


Deze vragen bestrijken een reeks sporten en moeilijkheidsgraden, dus ze zijn perfect voor een gemengd publiek van sportfans. Je kunt de vragen altijd aanpassen aan de interesses en kennisniveaus van je publiek. Of je nu een die-hard sportfan bent of gewoon graag af en toe een wedstrijd bekijkt, sportvragen zullen zeker wat spanning toevoegen aan je pubquiz.

TV en Film

Een andere populaire categorie voor pubquizzen is TV en films. Met zoveel klassieke films en geliefde tv-shows om uit te kiezen, kan deze categorie zo breed of specifiek zijn als je zelf wilt. Hier zijn enkele voorbeeldvragen om je op weg te helpen:


1. Wat is het alterego van het personage Tony Stark in de Marvel Cinematic Universe?
2. Wat is de naam van de middelbare school in het tv-programma “Saved by the Bell”?
3. Welke film uit 1994 won de Academy Award voor Best Picture?
4. Wat is de naam van de hoofdpersoon in het tv-programma “Breaking Bad”?
5. Welke actrice speelde de rol van Katniss Everdeen in de “Hunger Games” films?

Deze vragen bestrijken een hele reeks tv-programma’s en films en kunnen worden aangepast aan de interesses en het kennisniveau van uw publiek. Of je nu een cinefiel of een tv-verslaafde bent, tv- en filmvragen zullen zeker wat spanning toevoegen aan je quizavond.

Wetenschap en Natuurvragen

Voor liefhebbers van wetenschap en de natuur kan deze categorie een echte publiekstrekker zijn. Hier zijn enkele voorbeeldvragen om je op weg te helpen:

1. Wat is de kleinste planeet in ons zonnestelsel?
2. Welk soort gas vormt het grootste deel van de atmosfeer van de aarde?
3. Welke beroemde wetenschapper heeft de relativiteitstheorie ontwikkeld?
4. Hoe wordt het proces genoemd waarbij planten zonlicht omzetten in energie?
5. Welk orgaan in het menselijk lichaam is verantwoordelijk voor het filteren van afvalstoffen uit het bloed?

Deze vragen bestrijken een reeks wetenschappelijke onderwerpen en moeilijkheidsgraden, dus ze zijn perfect voor een gemengd publiek van wetenschapsliefhebbers. Je kunt de vragen altijd aanpassen aan de interesses en het kennisniveau van je publiek. Of je nu een wetenschapsfanaat bent of gewoon nieuwsgierig naar de wereld om ons heen, wetenschaps- en natuurvragen zullen zeker wat intellectuele uitdaging toevoegen aan je quizavond.

Vragen over eten en drinken

Iedereen houdt van een goede maaltijd en een verfrissend drankje, dus het is geen verrassing dat vragen over eten en drinken altijd een hit zijn bij pubquizzen. Hier zijn enkele voorbeeldvragen om je op weg te helpen:

1. Met welke keuken wordt hummus traditioneel geassocieerd?
2. Welke cocktail wordt gemaakt met wodka, tomatensap en kruiden?
3. Wat is het hoofdingrediënt van het Italiaanse gerecht risotto?
4. Welke soort bonen worden gebruikt om gebakken bonen te maken?
5. Welk land staat erom bekend de meeste wijn ter wereld te produceren?

Deze vragen bestrijken een scala aan onderwerpen over eten en drinken en moeilijkheidsgraden, dus ze zijn perfect voor een gemengd publiek van liefhebbers van eten en drinken. U kunt de vragen altijd aanpassen aan de interesses en het kennisniveau van uw publiek. Of je nu van eten houdt of gewoon af en toe een cocktail drinkt, vragen over eten en drinken zullen je quizavond zeker op smaak brengen.

Algemene kennis

Soms zijn de beste vragen degene die iedereen zou moeten weten. Hier zijn enkele voorbeeldvragen om u op weg te helpen:

1. Wat is de hoofdstad van Frankrijk?
2. Wie is de huidige president van de Verenigde Staten?
3. Welke planeet staat het dichtst bij de zon?
4. In welk jaar zonk de Titanic?
5. Wat is het grootste continent ter wereld?

Deze vragen bestrijken een reeks algemene kennisonderwerpen en moeilijkheidsgraden, dus ze zijn perfect voor een gemengd publiek van quiz-gangers. Je kunt de vragen altijd aanpassen aan de interesses en kennisniveaus van je publiek. Of je nu een trivialiefhebber bent of gewoon wat plezier wilt hebben met je vrienden, algemene kennisvragen zullen zeker wat plezier toevoegen aan je quizavond.

Actualiteit

Vragen over recente gebeurtenissen die in het nieuws zijn geweest, zijn een goede manier om je pubquiz actueel en boeiend te houden. Hier zijn enkele vragen over recente gebeurtenissen die je zou kunnen opnemen:

1. Wie won de Nobelprijs voor de Vrede in 2022?
2. Welk land organiseerde de Olympische Zomerspelen van 2020?
3. In welk jaar begon de COVID-19 pandemie?
4. Hoe heet de vulkaan die onlangs uitbarstte op het Spaanse eiland La Palma?
5. Wie heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 gewonnen?

Dit soort vragen kunnen een geweldige manier zijn om je pubquiz actueel en relevant te houden. Denk er wel aan dat sommige recente gebeurtenissen gevoelig kunnen liggen of tot verdeeldheid kunnen leiden, dus het is altijd een goed idee om je gezond verstand te gebruiken en mogelijk controversiële onderwerpen te vermijden.

Aardrijkskunde

Aardrijkskundevragen kunnen een goede manier zijn om de kennis van de wereld om hen heen te testen. Hier zijn enkele voorbeeldvragen om je op weg te helpen:

1. Wat is de hoofdstad van Australië?
2. Welke rivier stroomt er door Parijs?
3. In welk land bevindt zich het grootste regenwoud ter wereld?
4. In welk land ligt de stad Marrakech?
5. Welke bergketen ligt in Zuid-Amerika?

Aardrijkskundevragen kunnen over een breed scala aan onderwerpen gaan, zoals hoofdsteden, oriëntatiepunten, watermassa’s en meer. Je kunt je vragen ook afstemmen op specifieke regio’s of landen om ze uitdagender te maken. Of je quizspelers nu reisfanaten zijn of gewoon op zoek naar een leuke uitdaging, aardrijkskundevragen zullen zeker wat spanning toevoegen aan je pubquiz.

Kunst ronde

Kunstvragen kunnen een goede manier zijn om de kennis over beroemde kunstenaars, kunstwerken en stijlen te testen. Hier zijn enkele voorbeeldvragen om je op weg te helpen:

1. Wie heeft de Mona Lisa geschilderd?
2. Welke kunstenaar staat bekend om de serie “Campbell’s Soup Cans”?
3. Welke kunststroming werd gekenmerkt door felle kleuren en krachtige penseelstreken?
4. Hoe heet het schilderij van Vincent van Gogh dat een nachtelijke hemel met wervelende sterren voorstelt?
5. Welke kunstenaar staat bekend om het maken van grootschalige installaties van paraplu’s in landschappen?

Kunstvragen kunnen over een breed scala van onderwerpen gaan, van beroemde kunstenaars en hun iconische werken tot verschillende kunststromingen en stijlen. Je kunt ook vragen opnemen over beeldhouwwerken, installaties en andere vormen van kunst om de boel te mixen. Of uw quizleden nu kunstliefhebbers zijn of gewoon op zoek naar een leuke uitdaging, kunstvragen zullen zeker wat creativiteit toevoegen aan uw pubquiz.

Pubquiz uitgelegd

Speciale PubQuiz rondes

Naast de traditionele vragencategorieën kan een pubquiz spannender en uitdagender worden gemaakt door speciale rondes in te lassen. Deze rondes vragen de spelers om op een andere manier met de quiz bezig te zijn dan alleen maar vragen te beantwoorden. Ze kunnen een geweldige manier zijn om de quiz af te wisselen en de spelers scherp te houden.

Door deze speciale rondes in je pubquiz op te nemen, kun je je spelers een onvergetelijke en leuke ervaring bezorgen. Zorg ervoor dat de regels en instructies duidelijk zijn, zodat iedereen weet wat hij kan verwachten.

Opdrachten ronde

Een  opdrachten ronde kan een leuke manier zijn om de routine van je pubquiz te doorbreken en wat praktische spanning aan het evenement toe te voegen. Hier zijn enkele tips en voorbeelden om je op weg te helpen:

 1. Kies een thema: Je taakronde moet verband houden met het algemene thema van je pubquiz. Als je bijvoorbeeld een Harry Potter-quiz organiseert, kun je de spelers vragen een toverstok te maken of een drankje te maken.
 2. Houd het eenvoudig: De opdracht moet iets zijn dat binnen een paar minuten voltooid kan worden en waarvoor geen speciale vaardigheden of kennis nodig is. Je wilt dat iedereen mee kan doen en van de ronde kan genieten.
 3. Zorg voor materialen: Afhankelijk van de taak moet je misschien materialen voorzien voor de spelers om het te voltooien. Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt van tevoren hebt, en dat je genoeg hebt voor iedereen.
 4. Geef duidelijke instructies: Zorg ervoor dat u, voordat u met de taak begint, duidelijke instructies geeft en eventuele vragen van spelers beantwoordt.
 5. Hier zijn enkele voorbeeldtaakrondes om je op weg te helpen:
  • Origami Challenge: Geef de spelers vellen origamipapier en instructies over hoe ze een eenvoudige origamifiguur moeten maken, zoals een kraanvogel of een kikker.
  • Ballondieren uitdaging: Geef de spelers ballonnen en instructies om een eenvoudig ballondier te maken, zoals een hond of een zwaard.
  • Versier uitdaging: Geef spelers gewone cupcakes of koekjes en materialen om ze mee te versieren, zoals glazuur, hagelslag en eetbare decoraties

Het toevoegen van een opdrachtronde kan wat plezier en creativiteit toevoegen aan je pubquiz, en het kan ook een onderbreking zijn van het traditionele vraag en antwoord formaat. Zorg er wel voor dat je een opdracht kiest die eenvoudig en toegankelijk is, en verband houdt met je algemene thema.

Foto ronde

Een fotoronde bij jouw pubquiz kan een leuke en interactieve manier zijn om je publiek erbij te betrekken. Hier zijn enkele tips en voorbeelden om je op weg te helpen:

 1. Kies een thema: Of het nu gaat om beroemde oriëntatiepunten, beroemdheden of dieren, het hebben van een thema kan helpen om je fotoronde samen te binden en het memorabeler te maken voor je publiek.
 2. Gebruik een mix van gemakkelijke en uitdagende afbeeldingen: Door enkele herkenbare afbeeldingen naast enkele meer obscure afbeeldingen op te nemen, kun je je fotoronde toegankelijker maken voor een breed scala aan quizgangers.
 3. Zorg ervoor dat je afbeeldingen duidelijk zijn: wazige of pixelige afbeeldingen kunnen het moeilijk maken voor mensen om het juiste antwoord te raden, dus zorg ervoor dat je afbeeldingen van hoge kwaliteit kiest.
 4. Geef duidelijke instructies: Zorg ervoor dat je quiz-gangers weten wat ze met de afbeeldingen moeten doen. Moeten ze de persoon, de plaats of het ding op de afbeelding noemen, of moeten ze een specifiek detail identificeren?
 5.  Hier zijn enkele voorbeeldthema’s en -afbeeldingen om je op weg te helpen:
  • Beroemde filmcitaten: Toon een stilstaand beeld uit een film en laat de quizgangers de film en het personage dat de beroemde quote zei, identificeren.
  • Vlaggen van de wereld: Toon afbeeldingen van verschillende nationale vlaggen en laat de quizgangers het land noemen waartoe de vlag behoort.
  • Beroemde logo’s: Toon afbeeldingen van bekende logo’s van populaire merken en laat de quizgangers het merk identificeren.
  • Babyfoto’s van beroemdheden: Toon afbeeldingen van beroemdheden als baby en laat de quizgangers raden wie de beroemdheid is.

Een fotoronde kan een geweldige manier zijn om je pubquiz te mixen en de avond visueel interessanter te maken.

Audio fragmenten

Een geluidsfragmentenronde is een geweldige manier om een extra laag betrokkenheid toe te voegen aan je pubquiz. Door muziek of geluidsfragmenten af te spelen, kun je je spelers uitdagen om verschillende melodieën, gesproken zinnen en meer te herkennen. Hier zijn enkele tips om je te helpen audiofragmenten in je pubquiz te verwerken:

 1. Kies een thema: Bepaal een thema voor je audiofragmentenronde dat past bij de rest van je pubquiz. Je kunt je bijvoorbeeld richten op een bepaald muziekgenre of geluidsfragmenten uit beroemde films afspelen.
 2. Houd het gevarieerd: Probeer een reeks verschillende soorten audiofragmenten op te nemen om de ronde interessant te houden. Dit kan van alles zijn, van fragmenten van liedjes tot beroemde speeches.
 3. Geef duidelijke instructies: Zorg ervoor dat je, voordat je de audiofragmenten gaat spelen, duidelijke instructies geeft over hoeveel fragmenten je gaat spelen en hoeveel tijd de spelers hebben om elk fragment te raden.
 4. Gebruik technologie: Je hebt een manier nodig om de audiofragmenten af te spelen, dus zorg ervoor dat je je technologie van tevoren test. Je zou een speciale geluidsinstallatie kunnen gebruiken, of gewoon de clips afspelen via een laptop of smartphone.
 5. Voorbeelden van audiofragmenten die je in je ronde zou kunnen gebruiken:
  • Muziek: Speel een paar seconden van een populair liedje, en daag de spelers uit om de naam van de artiest en de titel van het liedje te raden.
  • Films: Speel een kort fragment van een bekende film af, en daag de spelers uit om de film en het sprekende personage te identificeren.
  • TV-shows: Speel een geluidsfragment van een populair tv-programma af en daag de spelers uit de naam van het programma en het sprekende personage te raden.
  • Stemherkenning: Speel een geluidsfragment af van een sprekend persoon en daag de spelers uit de naam of het beroep van die persoon te raden.

Een audiofragmentenronde kan een leuke en boeiende manier zijn om je pubquizspelers uit te dagen. Zorg ervoor dat je een thema kiest dat past bij je algemene quiz, houd de clips gevarieerd en interessant, en overweeg een mix van verschillende soorten audiofragmenten.

FAQ

Enkele veel voorkomende categorieën zijn sport, TV en films, wetenschap en natuur, eten en drinken, geschiedenis, aardrijkskunde en kunst.

Dit hangt af van de lengte van je quiz en van de voorkeuren van je spelers. Gewoonlijk zal een pubquiz tussen de vijf en acht ronden bevatten, met in elke ronde vragen uit een andere categorie.

Zorg in elke ronde voor een mix van makkelijke, gemiddelde en moeilijke vragen en varieer de vraagtypes (bijv. meerkeuze, invullen, waar/onwaar) om het interessant te houden. Het is ook een goed idee om ervoor te zorgen dat elke ronde ongeveer even lang is, om te voorkomen dat spelers het gevoel hebben dat sommige rondes te kort of te lang zijn.

Je kunt audio- en videofragmenten gebruiken als onderdeel van een specifieke ronde (bijv. een muziek- of filmronde), of een aparte ronde maken speciaal voor audio- en videofragmenten. Zorg ervoor dat u uw technologie van tevoren test om er zeker van te zijn dat alles goed werkt.

Dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar het opnemen van recente gebeurtenissen kan helpen om je quiz actueel en relevant te houden. Zorg er wel voor dat je controversiële onderwerpen vermijdt, die je spelers van streek kunnen maken.

Een opdrachtronde kan een leuk en interactief element toevoegen aan je quiz, maar zorg ervoor dat de opdrachten relatief eenvoudig en toegankelijk zijn voor alle spelers. Voorbeelden zijn het tekenen van een beroemd oriëntatiepunt of het naspelen van een scène uit een film.

Voor een afbeeldingsronde kunt u afbeeldingen van beroemde oriëntatiepunten, beroemdheden of logo’s tonen en de spelers uitdagen deze te identificeren. Voor een kunstronde kunt u afbeeldingen van beroemde schilderijen, beeldhouwwerken of andere kunstwerken tonen en de spelers vragen de kunstenaar of de titel van het werk te identificeren.

Je kunt een eenvoudig scoresysteem gebruiken (bv. één punt per correct antwoord) en de scores handmatig bijhouden, of een score-app of software gebruiken om het makkelijker te maken. Zorg er wel voor dat je het scoresysteem aan het begin van de quiz duidelijk uitlegt aan de spelers.

Gerelateerde artikelen