Skip to content

Top 8 leukste teambuilding spellen zorg; betere teambuilding in de zorgsector

Hier is onze lijst met de beste ideeën voor teambuilding voor professionals in de gezondheidszorg.

Ideeën voor teambuilding voor professionals in de gezondheidszorg zijn oefeningen, activiteiten en spelletjes die het moreel versterken en medewerkers in de gezondheidszorg positief en betrokken houden. Voorbeelden zijn dagelijkse positieve bevestigingen, Geheim Nummer en Mysterie Diagnose. Het doel van deze activiteiten is teams in de gezondheidszorg op te bouwen die gemotiveerd zijn om patiënten zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Dit artikel heeft specifiekere activiteiten voor zorgmedewerkers dan het teambuilding voor volwassenen artikel waar je ook leuke inspiratie kan vinden.  

Deze lijst omvat:

 • Teambuilding voor de zorg
 • Communicatieactiviteiten voor gezondheidswerkers
 • Teambuildingoefeningen voor verpleegkundigen
 • Ideeën voor teambuilding voor artsen
 • Teambuilding spelletjes voor de gezondheidszorg

Laten we beginnen!

team doctors take selfie together after success surgery emergency room hospital office happy teamwork young healthcare workers ready help people with medical treatment scaled

Lijst van ideeën voor teambuilding binnen de zorg

Het is niet ongewoon dat gezondheidswerkers onder constante druk stress en vermoeidheid voelen. Daarom moeten leidinggevenden in de gezondheidszorg leuke en zinvolle teambuildingoefeningen en -activiteiten doen met hun teams. Hier is onze lijst met de beste ideeën om de band tussen teams van gezondheidswerkers te verbeteren.

1. Dankbaarheidscirkel

Als je de communicatieactiviteiten voor medewerkers in jouw instelling wilt stimuleren, begin dan met het bevorderen van een cultuur van erkenning en dankbaarheid in jouw team. Het opbouwen en onderhouden van een positieve werkcultuur kan de basis leggen voor een sterk en succesvol team van zorgverleners.

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw team dankbaarheid kunt tonen en er een leuk spel van kunt maken. Communicatie is essentieel op elke werkplek, dus we raden je aan jouw dankbaarheidsactiviteit uit te voeren door jouw hele team aan het eind van elke dag samen te brengen.

Begin met alle teamleden in een cirkel te laten zitten. Vervolgens kun je de kring rondgaan en elke werknemer dankbaarheid laten uitspreken voor één teamgenoot. Een goede manier om over deze oefening na te denken is om elke deelnemer te laten beginnen met de woorden: “Vandaag wil ik ‘blanco’ bedanken”. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Vandaag wil ik Jessica bedanken voor het feit dat ze meer doet voor haar patiënten en daarnaast andere teamleden helpt die het moeilijk hadden met hun patiënten.”

Deze communicatieoefening is een zinvolle manier voor alle teamleden om kameraadschap op te bouwen door woorden van dank en dankbaarheid te delen met andere teamleden. Communicatieoefeningen voor erkenning en waardering zijn ook een geweldige manier om elke dag af te sluiten.

2. Dagelijks positieve bevestigingen

Een van de nuttigste teambuildingactiviteiten voor zorgverleners is het oefenen van positieve bevestigingen op het werk.

Positieve bevestigingen zijn zinnen die je kunnen helpen jezelf op te bouwen en negatieve gedachten te overwinnen.

Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Ik maak een verschil.
 • Ik zal vriendelijkheid en empathie tonen aan elke patiënt.
 • Ik zal voor mezelf zorgen zoals ik voor mijn patiënten zorg.
 • Ik help anderen in hun meest kwetsbare momenten.
 • Ik heb energie en ben klaar voor de dag.
 • Ik maak van vandaag een geweldige dag.
 • Ik ben sterk.
 • Ik ben trots op mezelf en op het werk dat ik doe.

Bevestigingen als deze zijn ideaal voor alle medewerkers om gemotiveerd en positief te blijven. Zorgverleners moeten positief blijven als ze werken met patiënten die te maken hebben met moeilijke en soms levensbedreigende ziektes en aandoeningen.

Positieve affirmaties kunnen een grote hulp zijn om werknemers in staat te stellen hun gedachten de vrije loop te laten en positief te blijven, zelfs tijdens een zware werkdag. Bovendien kan het hele team gezamenlijk bouwen aan hun positiviteit en vertrouwen door werknemers samen positieve bevestigingen te laten opzeggen.

3. Koffie en theekransjes

Als arts kan het een uitdaging zijn om regelmatig tijd vrij te maken voor sociale contacten met je collega’s. Daarom is een van de beste ideeën voor teambuilding voor artsen om elke week tijd vrij te maken voor een gezellig samenzijn met het team onder het genot van een kopje koffie of thee.

Samenkomen in de pauzeruimte met jouw team kan de perfecte gelegenheid zijn om elkaar te leren kennen en een broodnodige pauze in te lassen midden in een drukke dag. Om jouw koffie- en theetijd tot een succes te maken, moet je niet vergeten uw pauzeruimte met verschillende soorten koffie en thee te vullen.

Daarnaast moet je voor jezelf een doel stellen om elke week met een nieuwe collega te praten. Het kan verleidelijk zijn om met jouw bekende collega’s en vrienden te praten, maar door elke week met een nieuwe collega te chatten, ontmoet je andere teamgenoten en bouw je nieuwe relaties op je werkplek op.

4.Geheim nummer

Heb je zin om de communicatieskills van je team te verbeteren met een superleuk en spannend spel? Dan is Geheim Nummer echt iets voor jullie! Dit non-verbale communicatiespel is perfect voor teams van drie tot tien spelers, verdeeld in twee teams die tegen elkaar strijden. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Om te beginnen met het spel, kies je een speler als spelbegeleider. Deze spelbegeleider geeft instructies en regels aan de andere spelers en geeft elk team een stuk papier en een potlood.

Voordat het spel begint, moet elk team een geheime code bedenken die ze tijdens het spel gaan gebruiken. Deze code komt goed van pas als spelers vastlopen, want ze mogen niet met elkaar praten of iets opschrijven.

Om het spel soepel te laten verlopen, kun je deze stappen volgen:

 1. De spelbegeleider geeft elke teamleider een ‘geheim nummer’.
 2. Elke leider moet dit nummer één voor één aan elk lid van hun team doorgeven. Maar let op, de leider mag het nummer niet uitspreken of met handgebaren uitbeelden.
 3. Als elk teamlid de non-verbale aanwijzingen van de leider heeft gelezen, moet de speler zijn gok van het geheime nummer opschrijven.
 4. Als de teamleider met alle deelnemers heeft gecommuniceerd, moeten ze aan de moderator laten weten dat hun team klaar is.
 5. Het winnende team is het team dat als eerste klaar is en het juiste nummer heeft geraden.

Om het spel spannend te houden, kun je de teamleiders bij elke ronde laten wisselen, zodat verschillende spelers de kans krijgen om te leiden. Geheim nummer is een geweldige manier om teams vertrouwd te maken met non-verbale signalen terwijl ze zich bezighouden met vriendelijke competitie.

5. Geef je team een care package

Wist je dat verpleegkundigen vaak hogere niveaus van stress en burnout ervaren dan andere zorgverleners? Gelukkig is er een leuke manier om team building te doen en burnout tegen te gaan: Care Packages!

Door je team een Care Package te sturen, laat je zien dat je om hun welzijn geeft. Hier zijn een paar items die je kunt opnemen om hen te helpen ontspannen en goed voor zichzelf te zorgen:

 • Kruidentheeën
 • Bad bom
 • Gezichtsmaskers
 • Kaarsen
 • Abonnement op meditatie
 • Positieve affirmatiekaarten
 • Snacks

Het samenstellen van deze pakketjes is niet alleen leuk, maar het helpt ook om stress te verminderen, moraal te verhogen en de tevredenheid van werknemers te vergroten. En uiteindelijk zorgt een uitgerust team van verpleegkundigen voor de best mogelijke zorg voor patiënten.

6. Workshops

Workshops zijn superleuk en een toffe kans om nieuwe dingen te leren én tijd door te brengen met je collega’s. We raden aan om maandelijks workshops te organiseren, zodat werknemers deze kunnen bijwonen tijdens hun werk of tijdens pauzes.

Het is belangrijk om te weten dat deze workshops niet per se gericht hoeven te zijn op werkgerelateerde trainingen of vaardigheden. In plaats daarvan zouden deze workshops gericht moeten zijn op het opbouwen van een goede band tussen collega’s en het bevorderen van het welzijn van werknemers.

Hier zijn een paar ideeën voor workshops waar je team enthousiast van wordt:

 • Yoga en meditatie
 • Gezonde gewoontes
 • Cv schrijven
 • Netwerken

Elke workshop biedt werknemers de mogelijkheid om te ontspannen en nieuwe vaardigheden te leren die hen kunnen helpen in hun dagelijkse werk.

Laat ons jouw volgende activiteit op je eigen werkplek organiseren

Er zijn veel leuke manieren om de teamgeest te versterken en de band tussen collega’s te verbeteren. En het beste nieuws? Het is mogelijk om dit te doen zonder het kantoor te verlaten! Teambuilding Nation is gespecialiseerd in het organiseren van de leukste activiteiten die aangepast kunnen worden aan jullie wensen en behoeftes. Dus ook voor jullie als zorgprofessionals zit er de juiste activiteit bij.

Gerelateerde artikelen