Skip to content

9 trends, tips & belangrijke ontwikkeling in de evenementenbranche

Storytelling in de evenementenbrache

In deze gids voor ingewijden in de evenementenbranche verkennen we de nieuwste trends, delen we waardevolle tips en laten we succesverhalen zien die je kunnen helpen om te navigeren en uit te blinken in dit dynamische vakgebied. Of je nu een doorgewinterde evenementprofessional bent of net begint met het organiseren van evenementen, deze gids staat boordevol inzichtelijke informatie.

De evenementenbranche is voortdurend in beweging, gedreven door veranderende verwachtingen van consumenten en technologische vooruitgang. Om concurrerend te blijven en gedenkwaardige ervaringen te leveren, is het cruciaal voor organisatoren van evenementen om op de hoogte te blijven van de laatste trends.

1. Nieuwe trends voor duurzame events

Het stellen van nieuwe normen voor duurzame evenementen is cruciaal geworden in de wereld van vandaag, waar het milieubewustzijn toeneemt. Als organisator of professional in de branche is het belangrijk om milieuvriendelijke praktijken te begrijpen en te implementeren om afval te verminderen en de negatieve impact op onze planeet te minimaliseren.

Dingen waar je rekening mee moet houden bij het vaststellen van normen voor duurzame evenementen:

Locatie:  Zoek locaties die prioriteit geven aan energie-efficiëntie, afvalvermindering, recyclingprogramma’s en koolstofcompensatie-initiatieven. 
Milieuvriendelijke elementen gebruiken: Kies voor biologisch afbreekbare of herbruikbare materialen voor decoraties en het gebruik van digitale technologie zoals mobiele apps voor kaartverkoop.
Eten en drinken: lokale leveranciers, biologische en lokaal geproduceerde producten en herbruikbare waterflessen. 
Vervoer: Bevorder carpoolen of zorg voor pendeldiensten.

2. Ontwikkelingen in; Meeslepende ervaringen

Bij het plannen van een evenement met meeslepende ervaringen is het cruciaal om elk detail te overwegen dat de algehele sfeer kan verbeteren en een blijvende indruk kan achterlaten op de deelnemers. Van boeiende visuals tot interactieve technologieën, zoals bijvoorbeeld:

Visuele hoogstandjes: 

Zet de toon door verbluffende visuals te integreren in de hele evenementenlocatie. Gebruik projectietechnieken om gewone oppervlakken te transformeren in dynamische weergaven van kleuren en beelden. Deze technologie creëert een illusie waarbij objecten tot leven lijken te komen, waardoor eventbezoekers zich in een compleet nieuwe wereld ondergedompeld voelen.

Zintuiglijke stimulatie: 

Schakel alle vijf zintuigen in door ruimtes te ontwerpen die unieke zintuiglijke ontmoetingen bieden. Introduceer verleidelijke geuren met strategisch geplaatste geurverspreiders of verwerk omgevingsgeluiden die het thema van je evenement aanvullen.

Als je bijvoorbeeld een evenement organiseert met een strandthema, voeg dan achtergrondgeluiden toe zoals zachte oceaangolven of tsjilpende zeemeeuwen om gasten mentaal mee te voeren naar een paradijs aan zee.

Onthoud dat het bij meeslepende ervaringen allemaal draait om het creëren van een omgeving die totaal verschilt van het dagelijks leven. Elk aspect van het evenement moet samenwerken om bezoekers, zowel fysiek als mentaal, mee te nemen naar een andere wereld waar ze even kunnen ontsnappen aan de realiteit.

4. De kracht van verhalen vertellen binnen de evenementenbranche

De kunst van het verhalen vertellen is door de geschiedenis heen gebruikt om mensen met elkaar te verbinden, emoties op te roepen en effectief boodschappen over te brengen. Als je begrijpt hoe je deze techniek in je evenementen kunt toepassen, kan dat een grote invloed hebben op de betrokkenheid van deelnemers en het algehele succes van je evenement.

Als het gaat om het integreren van storytelling in evenementen, zijn er een aantal belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden:

 1. Een overtuigend verhaal creëren
 2. Focus op emotie
 3. Multimedia-elementen gebruiken
 4. Succesverhalen uit het echte leven laten zien
 5. Zorg voor een complete beleving

De kracht van storytelling ligt in het vermogen om het publiek emotioneel te raken en een blijvende indruk achter te laten. Door verhalen in je evenement te verweven, kun je een diepere band met deelnemers creëren, hun leerervaring verbeteren en ervoor zorgen dat ze de belangrijkste boodschappen mee naar huis nemen.

6. Publieksparticipatie

Een van de belangrijkste voordelen van publieksparticipatie is dat het een gevoel van inclusiviteit en gemeenschap bevordert onder de deelnemers van het evenement. Als mensen het gevoel hebben dat ze een integraal onderdeel zijn van het evenement, is de kans groter dat ze betrokken en enthousiast blijven tijdens de hele duur ervan.

Enkele effectieve mogelijkheden voor publieksparticipatie:

7. Interactieve elementen

De tijd is voorbij dat evenementen passieve aangelegenheden waren waarbij deelnemers alleen maar zaten te luisteren naar sprekers of keken naar optredens. Nu begrijpen organisatoren hoe belangrijk het is om deelnemers interactie te laten hebben door middel van elementen die hun zintuigen stimuleren en deelname aanmoedigen.
Ideeën voor interactieve elementen:

 • Technologie zoals VR of AR; Voor gamification
 • Spelachtige activiteiten; Door van bepaalde aspecten van een evenement een wedstrijd of uitdaging te maken.
 • Netwerkplatforms; stel individuen in staat om ideeën uit te wisselen of regel bijeenkomsten op je evenement zodat groepen elkaar kunnen ontmoeten.
 • Hands-on workshops; Deelnemers kunnen actief nieuwe vaardigheden leren terwijl ze direct contact hebben met experts op die gebieden.

8. Sport inzetten als thema: Spanning toevoegen aan je evenement

Evenementen met een sportthema worden steeds populairder in de evenementenbranche, en dat is niet voor niets. Het opnemen van een sportthema in je evenement kan direct spanning en energie toevoegen en trekt deelnemers aan die gepassioneerd zijn over sport of gewoon houden van de spanning van competitie.

Enkele manieren om sport in je evenement te verwerken:

 • Organiseer vriendschappelijke partijen
 • elementen zoals sportmemorabilia tentoonstellen
 • interactieve spelletjes met een sportthema
 • Breng professionele atleten als spreker
 • Gebruik livestreamingdiensten zodat deelnemers belangrijke momenten kunnen bekijken. 

9. Interessantere sprekers op jouw event

De kwaliteit van de sprekers die je kiest kan van grote invloed zijn op de ervaring van de deelnemers en hun algehele tevredenheid over je evenement.

Dus, hoe zorg je ervoor dat je boeiende sprekers hebt die waarde toevoegen aan je publiek? Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het selecteren en aantrekken van topsprekers:

1. Doe uitgebreid onderzoek: Besteed tijd aan het onderzoeken van potentiële sprekers die aansluiten bij het thema of onderwerp van je evenement. 

2. Woon andere evenementen bij: Doe je voordeel met het bijwonen van brancheconferenties of seminars waar gerenommeerde sprekers worden uitgenodigd. 

3. Maak gebruik van professionele netwerken: Doe een beroep op collega’s, partners en branchecontacten voor aanbevelingen over opmerkelijke sprekers met wie ze eerder hebben gewerkt. 

4. Bekijk eerdere presentaties: Veel doorgewinterde sprekers hebben vaak verslagen van eerdere voordrachten online beschikbaar via opgenomen video’s.

5. Blijf op de hoogte van actuele onderwerpen binnen de branche: Het is tegenwoordig cruciaal voor succesvolle evenementen om niet alleen onderwerpen aan te bieden die de deelnemers interesseren, maar hen ook relevante informatie te geven en tegelijkertijd het enthousiasme hoog te houden door kennis te hebben van de huidige trends binnen de respectievelijke industrieën.

leuke teambuilding
Teambuilding moet 
heel leuk 
interactief 
geen hard werk 
zijn
 • Leuke en nieuwe teambuilding spellen
 • Full-service evenementenbedrijf
 • Ervaren gastheren/vrouwen
 • Eigen professionele audiovisuele apparatuur
 • Locatie-sourcing diensten
 • Activiteiten op maat voor de behoeften van uw team

Gerelateerde artikelen