Skip to content

12 Soorten Erkenning En Waardering (Die Medewerkers Echt Willen)

achievement business goal success concept scaled

Er is voor elk wat wils als het gaat om erkenning op de werkplek, maar weten hoe je de juiste optie voor je team kiest kan een uitdaging zijn. Van mondelinge complimenten tot vrije tijd, uitzoeken wat jouw werknemers motiveert is een essentieel uitgangspunt om de beloningen te kiezen die het best bij jouw organisatie passen.

Elk team is uniek, maar er zijn een paar methoden van waardering die wij het meest gebruikelijk vinden. Lees verder om meer te leren over de soorten erkenning en waardering waar werknemers naar uitkijken en hoe je deze manieren kunt toepassen in jouw organisatie!

Wat is een voorbeeld van erkenning?

We begrijpen allemaal het concept van beloningen, maar wat is erkenning precies? Simpel gezegd is erkenning iemand een blijk van waardering geven voor iets wat hij heeft bereikt. Erkenning kan in vele vormen plaatsvinden, maar het komt erop neer dat men iemand bedankt voor zijn werk.

Een voorbeeld is het prijzen van een werknemer ten overstaan van zijn collega’s of zelfs het hele bedrijf. Dit kan gebeuren met een grote aankondiging of zelfs tijdens een formele bedrijfsvergadering.

Wat zijn de belangrijkste soorten erkenning?

Er zijn veel verschillende soorten erkenning voor werknemers, maar de meeste vallen in een van de twee categorieën: gestructureerd of ongestructureerd. Dan is er het mechanisme, mondeling of schriftelijk.

Gestructureerde waardering

Gestructureerde waardering heeft het meeste potentieel om de betrokkenheid van medewerkers positief te beïnvloeden, omdat het gepland en geformaliseerd is. Erkenning in deze vorm wordt meestal door managers of leiders gedaan en kan dingen omvatten als:

 • “Werknemer van de maand” award
 • Awards voor de keuze van de manager
 • Salarisverhogingen
 • Bonussen
 • Beloningen voor dienstjaren

Omdat gestructureerde erkenning vaak grootschalig is, wordt deze door werknemers zeer gewaardeerd. En het heeft het meeste potentieel om de motivatie te verhogen omdat het erkenning biedt voor aanhoudende hoge prestaties.

Ongestructureerde waardering

In tegenstelling tot gestructureerde erkenning is ongestructureerde erkenning ongedwongen en geïmproviseerd. Het gebeurt meestal top-down of peer-to-peer. Enkele veel voorkomende vormen van ongestructureerde erkenningen zijn:

 • Mondelinge lof en kleine complimenten (“Goed gewerkt vandaag!”).
 • Iemand aanmoedigen tijdens een presentatie of vergadering
 • Een e-mail of kaart sturen om iemand te feliciteren met zijn werk.
 • Vraaggesprekken met de CEO tijdens de lunch

Ongestructureerde waardering is geliefd bij werknemers omdat het authentieker en oprechter aanvoelt dan gestructureerde erkenning. Bovendien is het gemakkelijk om te doen en kost het meestal niet veel moeite om het uit te voeren.

Mondelinge versus schriftelijke waardering

Nu de vraag, moet je erkenning mondeling of schriftelijk geven? Het antwoord is dat dit van de situatie afhankelijk is, maar een goede plek om te beginnen is de vraag: “welke vorm van erkenning het meeste effect heeft op de betreffende medewerker?”.

In bedrijven met een sterke erkenningscultuur is het gebruikelijk dat managers het merendeel van hun complimenten mondeling geven. Mondelinge erkenning is ook gebruikelijk bij start-ups.

Toch geven veel bedrijven hun werknemers nog steeds schriftelijke erkenning, omdat het een gemakkelijke manier is om de waardering vast te leggen. Voor medewerkers is het een geweldige manier om iets te hebben om op terug te kijken (bijvoorbeeld als ze zich somber voelen) en biedt het een meer fysieke herinnering aan hun waarde voor het bedrijf.

Van collega tot collega vs. van leider tot team

Waardering kan komen van managers, leiders of collega’s.

Peer-to-peer erkenning is uitstekend omdat het authentiek en oprecht aanvoelt. Werknemers moeten weten dat erkenning niet alleen van managers komt, maar ook van hun collega’s.

Waarom werkt peer-to-peer erkenning zo goed? Kort gezegd, omdat we graag werken met en leren van mensen die op ons lijken en ons waarderen. Daarom is de betrokkenheid van medewerkers vaak groter in kleinere bedrijven, waar iedereen elkaar beter kent.

Erkenning van leider tot team kan anders aanvoelen omdat het meer geformaliseerd en gestructureerd is. Het is geweldig voor grotere bedrijven die erkenning door de hele organisatie willen verspreiden en zo teamleden helpen hun impact te zien en hen inspireren om naar meer te blijven streven.

Het is ook gunstig voor werknemers omdat het hen laat zien wat hun bazen opmerken, waarderen en belangrijk vinden.

Er is geen goed of fout antwoord op de vraag wie werknemers erkenning moet geven, maar het is essentieel dat je jouw medewerkers verschillende soorten waardering geeft en uitzoekt wat het beste werkt in jouw bedrijfscultuur.

Welk type erkenning willen werknemers?

Volgens onderzoek van Quantum Workplace wil meer dan 50% van de werknemers publieke erkenning, vooral van hun manager of senior.

Publieke erkenning kan komen in de vorm van bedrijfsbrede e-mails, aankondigingen of zelfs een grote muur van faam op kantoor. Uit onderzoek blijkt ook dat werknemers vooral behoefte hebben aan ongestructureerde erkenning. Het geeft hen het gevoel dat ze belangrijk zijn voor het bedrijf en er een vitaal onderdeel van uitmaken.

Wat zijn de verschillende soorten beloningen?

Hoewel veel managers denken dat erkenning en beloning uitwisselbaar zijn, zijn ze niet hetzelfde. Een beloning is iets tastbaars dat direct door een werknemer wordt geconsumeerd. Typische beloningen zijn:

 • Coupons, kortingen of freebies (bijvoorbeeld een kortingsbon van 20% voor een plaatselijke ijssalon).
 • Cadeaubonnen
 • Bedrijfsspullen (zoals T-shirts, mokken, pennen)
 • Uitstapjes en teambuildingevenementen
 • Gratis maaltijden
 • Reistickets

Over het algemeen zijn beloningen duurder dan erkenning, dus het is belangrijk om af te wegen of een beloning je werknemer meer zal motiveren dan erkenning, voordat je beslist of het de investering waard is.

Klaar om erkenning te geven?

Nu je op de hoogte bent van de verschillende manieren om je werknemers te erkennen en te belonen, kun je de verschillende methoden zelf gaan uitproberen en gaandeweg leren welke vorm het meeste effect heeft op je bedrijfscultuur.

Weet je niet waar je moet beginnen? Probeer een teambuilding evenement te organiseren voor de volgende mijlpaal die jouw werknemers bereiken (zoals een product lancering).
Laat het ons weten en wij helpen je met de planning.

 

leuke teambuilding
Teambuilding moet 
heel leuk 
interactief 
geen hard werk 
zijn
 • Leuke en nieuwe teambuilding spellen
 • Full-service evenementenbedrijf
 • Ervaren gastheren/vrouwen
 • Eigen professionele audiovisuele apparatuur
 • Locatie-sourcing diensten
 • Activiteiten op maat voor de behoeften van uw team

Gerelateerde artikelen