Skip to content

Hoe Maak Je Professionele Grote Groepsfoto’s (12 Eenvoudige Tips)

groepsfoto banner

Bij Teambuilding Nation hebben we al heel wat grote groepsfoto’s gezien.

Van kleine groepen van 20 tot grote groepen van meer dan 100 werknemers, we hebben de uitdagingen van groepsfotografie van dichtbij meegemaakt.

Daarom – om u te ontzorgen – bieden we vaak een professionele fotograaf aan om de herinneringen aan jullie teambuildingdag vast te leggen.

Desalniettemin doen zich onvermijdelijk geweldige fotomomenten voor wanneer de professional afwezig is, en op deze momenten zul je wensen dat je een paar kneepjes van het vak achter de hand hebt.

Om je op dit moment voor te bereiden, delen we 15 eenvoudige tips voor groepsfotografie voor het maken van betere groepsfoto’s.

Verbeter je groepsfotografie met deze beginnersvriendelijke tips

Weten hoe je groepsfoto’s moet maken is een nuttige vaardigheid met voordelen die verder reiken dan je bedrijfsuitje.

Als je de volgende tips hebt geleerd, zul je betere ideeën voor groepsfoto’s hebben en je zelfverzekerder voelen de volgende keer dat je op familievakantie, op een verjaardag of bij een kerstdiner bent.

1. Zoek van tevoren een locatie uit

Voorbereiding is de sleutel tot de perfecte groepsfoto’s, en dat begint met het vinden van een geschikte achtergrond.

Zoek bij het verkennen van de omgeving naar een plek die niet te veel afleidt van je onderwerp. Een chaotische achtergrond met veel patronen, kleuren of voorwerpen maakt het moeilijk om gezichten te herkennen.

Houd het eenvoudig.

Een locatie met natuurlijke niveauverschillen helpt je ook om interessantere composities te maken. Kijk daarom altijd naar lichte hellingen, rotsen, openbare bankjes enz.

Als je spannende activiteiten hebt gepland voor die dag, overweeg dan om je groepsfoto ter plaatse te maken. Als je bijvoorbeeld een rondleiding krijgt in een voetbalstadion, kan een groepsfoto op de tribune perfect zijn!

2. Breng eventueel attributen mee

Als je de perfecte locatie hebt gevonden, kun je beslissen of de scène kan worden verbeterd door het gebruik van attributen.

Een vlakke locatie kan bijvoorbeeld baat hebben bij een paar stoelen of dekens waarmee je het decor kunt aanpassen.

Het is aan jou hoe zichtbaar je je attributen maakt. Als ze esthetisch mooi zijn, kun je ze wellicht tot pronkstuk maken. Maar als ze puur functioneel zijn, wil je ze misschien verbergen wanneer je je opname begint te compositeren.

3. Bereid je camera-uitrusting vooraf voor

Naast de camera zelf zijn er twee dingen die je moet hebben voor groepsfotografie, namelijk:

  1. Een groothoeklens
  2. Een statief

Met een groothoeklens kun je dichter bij je onderwerpen komen en toch alles netjes in beeld houden. Zonder een groothoeklens moet je ver naar achteren staan, waardoor je veel gezichtsdetails verliest.

Het statief houdt je camera stabiel en geeft je onderwerpen een gezamenlijk focuspunt. Als je met lange sluitertijden fotografeert, is het statief essentieel om glasheldere beelden te krijgen.

de nice-to-haves…

  • Afstandsbediening
  • Flits
  • Diffuser

Met een afstandsbediening kunt je meerdere foto’s maken terwijl je niet bij de camera bent. Zonder afstandsbediening ben je gedwongen de timer te gebruiken, waardoor je maar één foto per keer kunt maken.

Als je binnenshuis fotografeert, zou je kunnen stellen dat een flitser een plaats verdient op de lijst van must-haves. Maar omdat je ook zonder flitser geweldige resultaten kunt bereiken, staat hij hier bij de nice-to-haves. Fotograferen met een flitser levert gelijkmatig licht op al je onderwerpen en vermindert zware schaduwen. Waarschuw wel eerst iedereen dat je er een gebruikt!

Diffusors zijn vrij klein op te vouwen en licht van gewicht, dus handig om mee te nemen op reis. Als je binnen fotografeert, vooral op een heldere, zonnige dag, zal een diffuser over het raam je licht verzachten en je resultaten verbeteren.

Groepsfoto trap

4. Kies een tijdstip voor je foto’s

De beste tijd van de dag om een groepsfoto te maken is ’s ochtends vroeg of ’s avonds (ook wel bekend als ochtendgloren en schemering).

Dit komt omdat deze momenten van de dag zacht, warm licht en lange schaduwen bieden – essentiële elementen van goede foto’s.

Fotograferen op het midden van de dag, vooral als de zon fel is, kan leiden tot vlakke kleuren, schele ogen en schele gezichten.

groepsfoto epic

5. Stel een dresscode vast

Een groepsfoto is een fantastische gelegenheid om te pronken met de merchandise van het bedrijf!

Als je wilt dat iedereen bedrijfskleding draagt, zorg er dan voor dat je je werknemers eraan herinnert om deze kleding mee te nemen.

Wil je geen bedrijfskleding? Kies dan voor effen kleuren.

Te veel kleuren en patronen op je groepsfoto kan overweldigend zijn. Vraag de medewerkers op de fotodag om effen kleding te dragen in eenvoudige kleuren zoals zwart en wit.

Als sommige werknemers de memo niet hebben gekregen, probeer dan de kleuren en patronen binnen de foto te verspreiden. Voorkom dat kleuren en patronen samenkomen, want dat kan afleiden.

groepsfoto bedrijfskleding

6. Let op de details

Als je het druk hebt met het regisseren van een grote groep mensen, kan het makkelijk zijn om de kleine dingen te vergeten.

Maar deze details maken een groot verschil voor je uiteindelijke beeld.

Let bij het indelen van de groep op zaken als open overhemden, slordige dassen, onverzorgd haar, enz.

Probeer hier niet te lang mee te doen, want je wilt niet dat je onderwerpen zich gaan vervelen of onrustig worden. Roep zo nodig de hulp in van een detailgerichte assistent.

groepsfoto compleet bedrijf

7. Vind de juiste verlichting

Zoals we al eerder zeiden, is het beste tijdstip om een groepsfoto te maken de ochtend of de avond, omdat het licht dan warmer en zachter is.

Als je de foto’s buiten neemt, zoek dan een schaduwrijke plek en plaats je onderwerpen in de richting van de lichtbron. Onthoud dit: goede verlichting is belangrijker dan een goede achtergrond.

Als je gedwongen bent je foto’s in de zon te nemen, plaats de groep dan met de rug naar de zon of wacht op wat bewolking.

Maak voor groepsfoto’s binnenshuis gebruik van je flitser en lichtdiffusor om elk van je onderwerpen gelijkmatig te belichten.

Let bij de compositie op schaduwen van bijvoorbeeld raamkozijnen, bomen en gebouwen.

8. Maak een evenwichtige compositie

Het samenstellen van een groepsfoto kan een overweldigende uitdaging zijn. Met zoveel mensen die je moet organiseren, heb je een charismatisch persoon nodig om de aandacht van de menigte vast te houden en duidelijke aanwijzingen te geven.

Als je geen ervaring hebt met het samenstellen van grote groepsfoto’s, is er één advies: maak het niet te ingewikkeld.

Een evenwichtige compositie is meestal het gemakkelijkst. Hier plaatst je de langste mensen achteraan en in het midden, en de kleinere vooraan en opzij.

En vergeet niet het landschap of enkele attributen te gebruiken om verschillende niveaus te creëren en de onderwerpen te overlappen.

Asymmetrische plaatsing werkt ook, maar is moeilijker.

Als je te maken hebt met een zeer grote groep, maak de compositie dan niet te diep, dat wil zeggen, creëer niet te veel afstand tussen de voorste en achterste rijen – dit kan leiden tot wazige gezichten!

9. Leg verbanden tussen jouw personen

In het heetst van de strijd denk je misschien niet aan de verbindingen tussen je medewerkers. Zeker, een massa mensen die samenkomen creëert gevoelens van eenheid, maar misschien zijn er creatievere manieren om dit aan te pakken?

Overweeg of je jouw groep op de een of andere manier kunt segmenteren. Misschien wil je je groep bijvoorbeeld indelen naar afdeling?

Wat je ook besluit te doen, verbanden leggen tussen je onderwerpen kan een alledaagse groepsfoto unieker maken.

10. Zoek een goed uitkijkpunt

Je hebt het vast zelf al gemerkt: foto’s zien er altijd beter uit als ze iets van bovenaf zijn genomen.

Hetzelfde geldt voor je grote groepsfoto.

Indien mogelijk, neem je foto’s vanaf een hoge positie (neem een trapladder mee als je die nodig denkt te hebben). Dit voorkomt ongewenste dubbele kinnen en – als het licht van boven komt – vermindert het donkere schaduwen in het gezicht.

groepsfoto positie

11. Fotografeer met een kleinere f-stop

Nu worden we technisch.

Maak je geen zorgen, dit is een vrij eenvoudige tip.

Het diafragma bepaalt de hoeveelheid licht die op de lens valt. Een groot diafragma creëert een kleinere scherptediepte (meer vervaging tussen voor- en achtergrond), terwijl een klein diafragma een grotere diepte creëert (minder vervaging tussen voor- en achtergrond).

Grote groepsfoto’s zijn vaak in lagen opgebouwd, dus een kleiner diafragma zorgt ervoor dat iedereen scherp in beeld komt.

Als je echter bij weinig licht fotografeert, moet je oppassen: bij een kleiner diafragma moet je een langere sluitertijd gebruiken, waardoor je foto onscherp kan worden.

Gebruik in dat geval een statief en vraag de personen zo stil mogelijk te blijven staan!

12. Meng de poses

Je hebt hard gewerkt om zover te komen – haal er nu het beste uit!

Als regisseur bepaal jij de sfeer van de foto. Wil je een serieuze foto, communiceer dit dan met je modellen. Wil je een iets meer ontspannen sfeer, geef hen dan een gespreksopdracht en vraag hen te praten met de persoon naast hen.

Je kunt je groep zelfs vragen een neplach op te zetten, die onvermijdelijk zal uitmonden in oprechte hilariteit.

groepsfoto poseren
leuke teambuilding
Teambuilding moet 
heel leuk 
interactief 
geen hard werk 
zijn
  • Leuke en nieuwe teambuilding spellen
  • Full-service evenementenbedrijf
  • Ervaren gastheren/vrouwen
  • Eigen professionele audiovisuele apparatuur
  • Locatie-sourcing diensten
  • Activiteiten op maat voor de behoeften van uw team

Gerelateerde artikelen