Skip to content

Sportdag spellen, activiteiten & evenementideeën voor volwassenen

Collega's op en een sportdag

Wil jij een sportdag organiseren voor jou en je collega’s? Dit is een fantastische manier van een sportief teambuilding uitje. Hoewel spelletjes op een sportdag meestal worden geassocieerd met kinderactiviteiten, kunnen ook volwassenen die jong van hart zijn er plezier aan beleven. In deze gids gaan we in op het belang van sportdag voor volwassenen en geven we je een aantal tips om een boeiend en leuk evenement te organiseren.

Mocht je een compleet georganiseerde sportdag willen, wij hebben twee themadagen: Wilde westen en Highland games maar kunnen ieder gewenste dag organiseren.

Waarom spelletjes op een sportdag niet alleen voor kinderen zijn

Spelletjes op een sportdag worden vaak gezien als exclusief voor kinderevenementen; ze bieden echter talloze voordelen waardoor ze net zo leuk zijn voor volwassenen. Deze spellen stimuleren lichamelijke activiteit en gezonde competitie, terwijl ze teamwork en kameraadschap tussen de deelnemers bevorderen.

Door deel te nemen aan deze buitenactiviteiten kunnen volwassenen momenten van pure vreugde beleven en herinneringen ophalen aan hun kindertijd. Daarnaast zorgt het voor een onderbreking van de dagelijkse routines en kunnen mensen zich ontspannen, ontstressen en zorgeloos plezier maken in het gezelschap van vrienden of collega’s.

Populaire sportdag spellen voor volwassenen

Bij het organiseren sportdag voor volwassenen, is het essentieel om leuke en boeiende spelletjes te doen. Deze spellen brengen niet alleen de competitieve geest onder de deelnemers naar boven, maar creëren ook een sfeer van spanning en kameraadschap. Of je nu een bedrijfsactiviteit voor teambuilding plant of gewoon een leuke tijd met vrienden wilt hebben, hier zijn een aantal van de leukste spellen die je evenement zeker onvergetelijk zullen maken.

1. Driebenenrace

De driebenenrace is een klassiek sportdagspel dat nooit faalt om de competitieve geest en het lachen bij volwassenen naar boven te brengen. Bij dit spel worden de deelnemers aan elkaar gekoppeld en worden hun binnenbenen aan elkaar vastgebonden. Het doel van het spel is dat elk paar samenwerkt en de finishlijn eerder passeert dan de andere teams.

Wat de driebenenrace zo vermakelijk maakt, is de uitdaging die het biedt op het gebied van coördinatie en communicatie tussen teamgenoten. Terwijl ze proberen vooruit te komen met hun benen aan elkaar gebonden, moeten de deelnemers een ritme en balans vinden waarmee ze over obstakels kunnen navigeren en hun momentum kunnen behouden.

2. Hoelahoepspelletjes

Hoelahoepspellen zijn een fantastische toevoeging aan elk evenement op een sportdag voor volwassenen. Ze zijn niet alleen leuk en vermakelijk, maar halen ook het innerlijke kind in iedereen naar boven. Of je nu een teambuildingactiviteit organiseert of gewoon wat spanning aan je bijeenkomst wilt toevoegen, hoelahoepspellen zullen zeker een hit zijn.

Een populair hoelahoepspel is de Hula Hoop Pass. Bij dit spel moeten de deelnemers een cirkel vormen en beginnen met één hoelahoep. Het doel is om de hoelahoep van het ene lichaamsdeel naar het andere te brengen zonder je handen te gebruiken. Het is hilarisch om te zien hoe deelnemers hun lichaam verdraaien en creatieve manieren bedenken om de hoelahoep door te geven.

3. Kruiwagen races

Kruiwagenraces zijn een klassiek en spannend sportdagspel voor volwassenen. Deze activiteit brengt niet alleen de competitieve geest naar boven, maar voegt ook een element van teamwork en coördinatie toe. 

Om een kruiwagenrace op te zetten, heb je een paar kruiwagens nodig en een open ruimte om een parcours te maken. Verdeel de deelnemers in teams van twee, waarbij één persoon fungeert als “kruiwagen” en de ander als “duwer”. Het doel is simpel: de duwer moet de handvatten van de kruiwagen vasthouden terwijl zijn teamgenoot op zijn handen loopt!

De race begint als alle teams zich opstellen bij het startpunt. Wanneer het signaal wordt gegeven, begint de duwer van elk team te rennen terwijl hij of zij zich vasthoudt aan de benen of enkels van zijn of haar partner die als kruiwagen fungeert. Het is essentieel dat beide teamgenoten effectief communiceren en een balans vinden tussen snelheid en controle.

Het team dat als eerste over de finish komt, wint! Om een leuke draai aan dit spel te geven, kun je obstakels zoals kegels of hindernissen toevoegen waar de teams omheen moeten navigeren of waarbij ze halverwege van rol moeten wisselen.

4. Touwtrekken

Touwtrekken is een klassiek sportdagspel dat nooit faalt om de competitieve geest in volwassenen naar boven te halen. Net als in de kindertijd worden bij dit spel twee teams aan een touw in tegengestelde richting getrokken, waarbij ze proberen de controle te krijgen en hun tegenstanders uit balans te brengen.

Waarom is touwtrekken zo populair bij sportdagen voor volwassenen? Nou, daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is het een geweldige manier om teamwork en kameraadschap onder de deelnemers te bevorderen. Iedereen in het team moet samenwerken door hun trekken en strategieën te synchroniseren.

5. Ei en lepel race

De eier- en lepelrace is een klassiek sportdagspel dat nooit faalt om spanning en plezier toe te voegen aan een evenement, of het nu voor kinderen of volwassenen is. Het is een eenvoudig maar uitdagend spel dat evenwicht, concentratie en een goede coördinatie vereist.

Bij dit spel krijgen de deelnemers een lepel met daarop een ei. Het doel is om de finish te bereiken zonder het ei van de lepel te laten vallen. Als het ei er tijdens de race af valt, moeten de deelnemers opnieuw beginnen vanaf de plek waar ze het ei hebben laten vallen.

6. Estafette Races

Estafettewedstrijden zijn een klassiek sportdagspel dat nooit faalt om mensen enthousiast en betrokken te krijgen. Of je nu een teambuilding evenement organiseert, een bedrijfspicknick of gewoon een leuke bijeenkomst met vrienden, estafettewedstrijden kunnen een element van vriendschappelijke competitie en plezier aan je dag toevoegen.

Bij estafettewedstrijden worden de deelnemers in teams verdeeld en nemen ze het tegen elkaar op in een race waarbij het ene teamlid het stokje of een ander aangewezen voorwerp doorgeeft aan het volgende teamlid totdat alle teamleden aan de beurt zijn geweest. Het team dat als eerste over de finish komt, wint de race.

7. Ringwerpen

Het spel ringwerpen is een klassieke en geliefde activiteit die een vleugje nostalgie kan toevoegen aan elk evenement op een sportdag voor volwassenen. Het vereist een minimale set-up en uitrusting, waardoor het een ideale keuze is voor organisatoren die op zoek zijn naar eenvoudige maar leuke spelletjes.

Om ringwerpen te spelen hebben de deelnemers meestal een set ringen van plastic of touw, die ze op haringen of palen moeten gooien die op verschillende afstanden zijn geplaatst. Het doel is om de ringen op de aangewezen doelen te laten landen en punten te scoren op basis van hun nauwkeurigheid.
Dit spel kan individueel of in teams worden gespeeld, zodat er een gezellige competitie ontstaat. Bovendien vereist het spelen van ringwerpen niet veel fysieke inspanning, waardoor het toegankelijk is voor mensen van alle fitnessniveaus.

8. Waterraces met waterpistolen

Waterraces met waterpistolen zijn een leuk en spannend spel voor volwassenen dat iedereen zeker zal vermaken en verfrissen. Dit spel combineert de spanning van een wedstrijd met het element water, waardoor het perfect is voor warme zomerdagen.

Om een waterrace met een waterpistool op te zetten, heb je verschillende waterpistolen nodig en een aangewezen gebied waar de deelnemers vrij kunnen rondrennen. Je kunt je groep in teams verdelen of het individueel tegen elkaar laten opnemen – de keuze is aan jou!

Het doel van het spel is eenvoudig: de deelnemers moeten proberen hun tegenstanders neer te schieten met hun waterpistolen en tegelijkertijd voorkomen dat ze zelf doorweekt raken. Het doel is om de laatste persoon te zijn die niet helemaal doorweekt is van de schoten van de tegenstanders.

9. Blind volleybal

Blind volleybal is een uniek en spannend spel dat een element van uitdaging en plezier kan toevoegen aan je sportdag voor volwassenen. Bij deze variatie op de klassieke sport moeten spelers alleen op hun andere zintuigen vertrouwen, vooral op hun gehoor en tastzin, omdat ze de bal niet kunnen zien of zien waar hij naartoe gaat.

Om blind volleybal te spelen heb je een grote open ruimte nodig met duidelijk aangegeven grenzen. Verdeel de deelnemers in twee teams aan weerszijden van het speelgebied. Elk team moet een gelijk aantal spelers hebben.

De regels voor blind volleybal volgen die van gewoon volleybal met een paar aanpassingen. Het belangrijkste verschil is dat alle spelers tijdens het spel blinddoeken moeten dragen. Dit nivelleert het speelveld door zicht als voordeel te elimineren.

10. Natuurcollage

Natuurcollage is een fantastisch sportdagspel voor volwassenen dat niet alleen de creativiteit stimuleert, maar de deelnemers ook in contact brengt met de natuur. Deze activiteit is geschikt voor mensen van alle leeftijden en brengt de artistieke kant in iedereen naar boven. Dus als je op zoek bent naar een leuk en boeiend spel voor een sportdag voor volwassenen, dan vind je hier alles wat je moet weten over het organiseren van een natuurcollage.

De schoonheid van dit spel ligt in zijn eenvoud. Alles wat je nodig hebt zijn wat basisbenodigdheden zoals lijmstiften, scharen en bouwpapier, en verschillende materialen die je in de natuur hebt verzameld zoals bladeren, bloemen, takjes, stenen en veren.

Om te beginnen met de natuurcollage activiteit op je sportdag evenement voor volwassenen, verzamel je alle benodigde kunstbenodigdheden op één locatie die handig is voor de deelnemers. Je kunt tafels neerzetten die bedekt zijn met grote vellen knutselpapier of individuele werkplekken voorzien waar elke deelnemer zijn eigen werkruimte heeft.

Als alles klaar is, leg dan de spelregels uit zodat iedereen begrijpt wat ze moeten doen. Het doel is eenvoudig: maak unieke collages met natuurlijke materialen die je in en rond je evenementlocatie vindt. Moedig de deelnemers aan om hun omgeving vrij te verkennen en voorwerpen te verzamelen waar hun oog op valt.

Als de deelnemers natuurlijke materialen verzamelen en beginnen met het maken van hun collages op bouwpapier met behulp van lijmstiften, moedig ze dan aan om buiten de gebaande paden te denken – er zijn geen goede of foute antwoorden als het gaat om het maken van kunst! 

 

leuke teambuilding
Teambuilding moet 
heel leuk 
interactief 
geen hard werk 
zijn
  • Leuke en nieuwe teambuilding spellen
  • Full-service evenementenbedrijf
  • Ervaren gastheren/vrouwen
  • Eigen professionele audiovisuele apparatuur
  • Locatie-sourcing diensten
  • Activiteiten op maat voor de behoeften van uw team

Gerelateerde artikelen