Skip to content

Motiveren van medewerkers; Gebruik deze 10 bewezen tips.

Vrouw die thuis aan het werk is met de laptop op schoot genietend van haar kofie
 
 

 

De motivatie van werknemers is cruciaal voor het succes en de groei van elke organisatie. Als werknemers gemotiveerd zijn, zijn ze productiever. Ze zijn ook meer betrokken en meer tevreden met hun werk. Dit leidt tot hogere prestatieniveaus en stimuleert zakelijk succes. Maar wat is motivatie van werknemers precies? Het verwijst naar intrinsiek en excentrieke motivatie . Het is wat individuen dwingt om actie te ondernemen en hun doelen op de werkplek te bereiken. Door te begrijpen wat werknemers motiveert, kunnen werkgevers strategieën op maat maken. Die hun werknemers inspireren en betrekken. Werknemers motiveren vereist inzicht in hun behoeften, verlangens en ambities. Elk individu is uniek, dus is het slim om verschillende strategieën te gebruiken. Strategieën die verschillende persoonlijkheden en werkstijlen aanspreken. In dit artikel gaan we in op bewezen strategieën voor het motiveren van medewerkers. Manieren die succesvol zijn gebleken in verschillende organisaties. Eén waarin medewerkers zich gewaardeerd, gesteund en aangemoedigd voelen. Of je nu een manager of eigenaar bent die het moraal onder medewerkers goed wil hebben. Of een HR-professional die op zoek is naar effectieve manieren! Deze strategieën kunnen je helpen die doelen te bereiken. 
 

Top 10 bewezen tips om intrinsieke motivatie te begrijpen

 
Er zijn talloze strategieën die bewezen effectief zijn. Om de productiviteit te verhogen en werktevredenheid een boost te geven. Het is belangrijk voor organisaties om deze strategieën te gebruiken. Hier zijn de top 10 strategieën die succesvol zijn om personeel te motiveren: 
 

Tip 1. Creëer een positieve omgeving.

 
Alle werknemers met respect en eerlijkheid behandelen is een belangrijk aspect. Zorg ervoor dat het management inclusief leiderschap toepast door diversiteit te waarderen. Dat ze gelijke groeikansen bieden en transparante besluitvormingsprocessen gebruiken. Zorg voor middelen die het welzijn van werknemers ondersteunen. Zoals:
 • ergonomische werkplekken
 • comfortabele pauzeruimtes
 • welzijnsprogramma’s
 
 
Deze initiatieven laten zien dat je geeft om de gezondheid van je personeel. Vergeet ook de fysieke werkplek niet. Het toevoegen van natuurelementen, zoals planten, kan de creativiteit bevorderen. Kunstwerken of inspirerende decoraties kunnen de stemming verhogen en voor rust zorgen. Meubilair van hoge kwaliteit draagt bij aan de fysieke gezondheid. In het bijzonder ergonomische stoelen en verstelbare bureaus. Deze bieden ook comfort en verminderen het risico op letsel op de werkplek. Bedrijven kunnen een sfeer creëren die resulteert in:
Hoge prestaties, innovatie, productiviteit, werktevredenheid en personeelsbehoud. Allemaal factoren voor succes op lange termijn die de resultaten verbeteren.
 

Tip 2. Zorg voor respectvol en ondersteunend management

 
Het bevorderen van open communicatielijnen is een van de belangrijkste elementen. Managers moeten regelmatige gesprekken met werknemers aanmoedigen. Om hun behoeften, zorgen en doelen te begrijpen. Managers kunnen een inclusieve werkcultuur creëren waarin iedereen zich gehoord voelt. Door te luisteren naar de feedback en suggesties van hun werknemers.
 
Het goede voorbeeld geven door respect te tonen voor alle teamleden. Dit betekent elke werknemer eerlijk behandelen zonder vriendjespolitiek. Discriminatie op basis van geslacht, ras of een andere factor is natuurlijk uit den boze.
 
Bied begeleiding en mentorschap voor professionele groei. Werknemers willen kansen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Of om een stap vooruit te zetten in hun carrière. Managers kunnen helpen om plannen op maat te maken die aansluiten bij die doelen.
 
Inzicht in het persoonlijke leven helpt om vertrouwen op te bouwen. Managers moeten de uitdagingen erkennen waarmee mensen buiten het werk worden geconfronteerd. En waar mogelijk de nodige steun bieden. De balans tussen werk en privé erkennen is cruciaal.
 
Zorg voor eerlijkheid op alle niveaus van het besluitvormingsproces. En zorg ook voor transparantie. Beslissingen hebben immers invloed op alle betrokkenen. Transparantie speelt de rol bij het opbouwen van vertrouwen onder je personeel.
 

Tip 3. Implementeer effectieve beloningsprogramma’s voor jouw medewerkers.

 
Het implementeren van dergelijke programma’s creëert een gevoel van waardering onder medewerkers. Er zijn verschillende tips voor het ontwerpen van een effectief beloningsprogramma:

1. Definieer doelen:

Maak duidelijke doelen voor een beloningsprogramma. De doelen moeten aansluiten bij de waarden en missie van je bedrijf. Door specifieke doelen te stellen, geef je ze een gevoel van richting en doel.

2. Stem beloningen af op individuele voorkeuren:

Niet alle beloningen hebben een universele aantrekkingskracht. Wat de ene medewerker motiveert werkt voor de ander demotiverend.,  Verzamel feedback van je teamleden over beloningen die ze het leukst vinden. Enkele voorbeelden:
 1. Bonussen
 2. Extra vrije tijd
 3. Kansen voor loopbaanontwikkeling
 4. Speciale evenementen
Zelfs eenvoudige gebaren zoals persoonlijke bedankbriefjes. 3.Identificeer prestatiegerelateerde maatstaven. Zorgt ervoor dat beloningen eerlijk worden verdeeld. Stel dus duidelijke maatstaven op voor het evalueren van de prestaties van werknemers. Dit kan gebaseerd zijn op individuele prestaties. Zoals het halen van verkoopdoelen of het afronden van projecten binnen deadlines.

3.Beloon zowel individuele als team inspanningen.

Hoewel individuele erkenning belangrijk is, moet je niet vergeten dat er geen ik in een team zit. Het aanmoedigen van gezamenlijke inspanningen kan een gevoel van kameraadschap bevorderen. Tegelijkertijd kan het samenwerking aanmoedigen.
 

Tip 4. Bied mogelijkheden voor professionele groei

 
Professionele groei kan vele vormen aannemen. Bijvoorbeeld:
 1. Het aanbieden van trainingsprogramma’s.
 2. Workshops
 3. Online cursussen
Hiermee kunnen werknemers nieuwe vaardigheden leren of beter huidige taken uit te voeren. Organisaties kunnen coachingsessies aanbieden waarbij ervaren professionals medewerkers ondersteunen. Nadenken over hoe ze hun carrièredoelen kunnen bereiken. 
Persoonlijke groei is het hoogste niveau volgens de theorie van maslow.

Tip 5. De kunst van positieve feedback geven

 
Feedback is belangrijk omdat medewerkers dan weten hoe ze presteren. Je doet dit door gewenst gedrag te belonen. Hierdoor kunnen ze noodzakelijke verbeteringen aanbrengen of hun uitstekende werk voortzetten. Feedback zorgt ervoor dat werknemers zich gewaardeerd voelen voor hun bijdragen. Positieve feedback alleen is niet genoeg; het moet ook oprecht zijn. Werknemers voelen loze woorden aan. Dit heeft een negatief effect op het moreel. Soms is het geven van positieve feedback te geven in het bijzijn van collega’s een leuke manier.
 

Tip 6. Omarm transparantie in besluitvorming

 
Transparantie tijdens het proces verwijst naar het delen van informatie. uitleggen waarom bepaalde beslissingen worden genomen. En hoe ze de organisatie als geheel zullen beïnvloeden. Het gaat erom duidelijk inzicht te geven in de reden achter de keuzes van het management. Op die manier kunnen ze de richting en doelen van het bedrijf beter begrijpen. Een belangrijk voordeel is dat het een meer inclusieve werkomgeving creëert. Waarin alle teamleden zich gewaardeerd en betrokken voelen. Geef werknemers toegang tot informatie over besluitvormingsprocessen. Zo zien ze beslissingen niet langer als willekeurig of van bovenaf opgelegd. Een bijkomend voordeel is dat het creativiteit en innovatie bevordert.
 

Tip 7. Stimuleer flexibele roostermogelijkheden

 
Een betere balans tussen werk en privé leidt tot meer werktevredenheid en geluk. Bedrijven kunnen laten zien dat ze het privéleven van hun werknemers waarderen. Dit kan door flexibele roosters aan te bieden. Flexibele roosters kunnen verschillende vormen aannemen:
Werknemers toestaan om verschillende begin- en eindtijden te kiezen.
Mogelijkheden bieden om op afstand te werken.
Het is belangrijk dat werkgever en werknemer duidelijk communiceren. Vooral over verwachtingen rond werktijden en beschikbaarheid.
 

Tip 8. Organiseer teambuilding activiteiten en bedrijfsuitjes

 
Teambuilding activiteiten kunnen variëren van leuke spelletjes en uitdagingen tot interactieve workshops. Het doel is om een gevoel van eenheid onder de teamleden te creëren. Verhoog het moreel en stimuleer samenwerking. Door samen aan deze activiteiten deel te nemen, kunnen werknemers zelfvertrouwen ontwikkelen. De communicatie verbeteren. En effectief leren werken als een hecht team. Het geeft werknemers de kans om te socialiseren met collega’s van verschillende afdelingen. Dit bevordert teamoverschrijdende interactie en doorbreekt eventuele barrières. Onthoud dat het niet alleen om werk gaat! Het gaat om het opbouwen van relaties terwijl je onderweg plezier hebt.
 

Tip 9. Erken en vier successen van medewerkers

 
Eén strategie is om prestaties binnen het bedrijf te vieren. Dit kun je doen door prijzen of bijzondere prestaties in de schijnwerpers te zetten. Bijvoorbeeld in nieuwsbrieven, sociale media of interne communicatiekanalen. Op deze manier worden werknemers geïnspireerd om dezelfde erkenning te krijgen. Bedrijven kunnen speciale evenementen of feestjes organiseren om belangrijke prestaties samen te vieren.
 

Tip 10. Vraag om input en empower medewerkers

 
Vraag je werknemers om input en laat zien dat hun mening ertoe doet. Laat zien dat ze een stem hebben in het bepalen van de richting van het bedrijf. Dit kan leiden tot meer werktevredenheid en betrokkenheid. Werknemers zeggenschap geeft een gevoel van betrokkenheid en tevredenheid. Het betekent ook dat je ze erbij moet betrekken. Bijvoorbeeld bij brainstormsessies of discussies. Telkens als er relevante onderwerpen binnen de organisatie naar voren komen.
 

Veelgestelde vragen – Motivatie van medewerkers begrijpen

 

V: Waarom is motivatie van werknemers belangrijk?

 
A: Motivatie van werknemers is belangrijk omdat het leidt tot:
Hogere productiviteit. Meer werktevredenheid Een betere kwaliteit van het werk en minder verloop. Gemotiveerde werknemers zijn eerder geneigd om een stapje extra te zetten. Ze dragen ook positief bij aan het succes van een bedrijf.
 

V: Wat zijn enkele bewezen strategieën om werknemers te motiveren?

 
A: Enkele bewezen strategieën om werknemers te motiveren zijn:
Het creëren van een positieve omgeving. Respectvolle en ondersteunende management relaties opbouwen. Effectieve beloningsprogramma’s voor werknemers implementeren. Mogelijkheden voor professionele groei bieden. Tijdig en oprecht positieve feedback geven. Transparantie in besluitvorming omarmen. Mogelijkheden voor flexibele roosters bieden. Het organiseren van teambuilding activiteiten en bedrijfsuitjes. Prestaties erkennen en vieren. De inbreng van werknemers vragen en hen inspraak geven.
 

V: Hoe kan een positieve werkomgeving werknemers motiveren?

 
A: Een positieve omgeving bevordert gelukkige en betrokken werknemers. Dit kan door open communicatie te bevorderen. Samenwerking tussen teamgenoten aanmoedigen. Prioriteit geven aan het welzijn van werknemers door middel van beleid. Initiatieven om werk en privé in balans te houden. wellness programma’s op te zetten. Hierdoor voelen werknemers zich gewaardeerd, wat hun motivatie om goed te presteren vergroot.
 

V: Kunnen flexibele rooster mogelijkheden een verschil maken in de motivatie van werknemers?

 
A: Ja! Met flexibele rooster mogelijkheden kunnen werknemers zelf bepalen wanneer ze hun taken afronden. Deze flexibiliteit zorgt voor een betere balans tussen werk en privé. Dit vermindert stressniveaus en verhoogt de werktevredenheid. Werknemers die controle hebben over hun roosters zijn over het algemeen gemotiveerder.
leuke teambuilding
Teambuilding moet 
heel leuk 
interactief 
geen hard werk 
zijn
 • Leuke en nieuwe teambuilding spellen
 • Full-service evenementenbedrijf
 • Ervaren gastheren/vrouwen
 • Eigen professionele audiovisuele apparatuur
 • Locatie-sourcing diensten
 • Activiteiten op maat voor de behoeften van uw team

Gerelateerde artikelen