Skip to content

15 Beste Strategieën Voor Groepscohesie Op Het Werk

Een hecht team wordt gedefinieerd als een samenhangende groep individuen met een gedeelde identiteit, die werken aan een gemeenschappelijk doel.

Wanneer je team optimaal functioneert, zullen je medewerkers meer tevreden zijn op het werk en het succes van de bedrijfsmissie prioriteit geven boven individuele doelen.

Het probleem is dat een hecht team vaak wordt verward met een groep getalenteerde individuen en, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, komt het verwerven van een hecht team niet vanzelf. Het vereist een doelgericht en strategisch proces.

Wil jouw bedrijf succesvol zijn, dan moet het verbeteren van de groepscohesie een prioriteit worden. In dit artikel stellen we de beste oplossingen voor om op te nemen in je strategie voor groepscohesie.

Groepscohesie scaled

1. Ontwikkel een uitvoerbaar stappenplan

Of je nu een nieuw team hebt dat relaties wil opbouwen of een doorgewinterd team dat hoopt voort te bouwen op de resultaten van vorig jaar, het ontwikkelen van een bruikbare strategie voor de groepscohesie is cruciaal.

Bruce Tuckman, een Amerikaans psychologisch onderzoeker, bedacht een theorie over de verschillende stadia van groepsontwikkeling. Volgens Tuckman zijn er vier primaire stadia waarin alle teams kunnen worden ingedeeld: Forming, Storming, Norming en Performing. Zodra je weet in welke categorie je team valt, kun je beginnen met het ontwikkelen van een gestructureerd stappenplan dat de efficiëntie van je team zal verbeteren.

1. Ontwikkel een uitvoerbaar stappenplan
Of je nu een nieuw team hebt dat relaties wil opbouwen of een doorgewinterd team dat hoopt voort te bouwen op de resultaten van vorig jaar, het ontwikkelen van een bruikbare strategie voor de groepscohesie is cruciaal.

Bruce Tuckman, een Amerikaans psychologisch onderzoeker, bedacht een theorie over de verschillende stadia van groepsontwikkeling. Volgens Tuckman zijn er vier primaire stadia waarin alle teams kunnen worden ingedeeld: Forming, Storming, Norming en Performing. Zodra je weet in welke categorie je team valt, kun je beginnen met het ontwikkelen van een gestructureerd stappenplan dat de efficiëntie van je team zal verbeteren.

‍2. Neem alleen personeel aan wanneer dat strikt noodzakelijk is

Hoe groter je team is, hoe ingewikkelder de zaken worden, en hoe moeilijker het wordt om de cohesie te behouden. Stel jezelf de vraag voordat je een nieuwe medewerker aanneemt: Zou ik deze taak aan iemand anders kunnen geven?

Wanneer nieuwe mensen het team komen versterken, kan dat je team tijdelijk uit balans brengen, terwijl het overdragen van nieuwe verantwoordelijkheden aan bestaande werknemers getuigt van vertrouwen en de bereidheid om in hen te investeren.

3. Organiseer een bedrijfsuitje

Bedrijfsuitjes zijn de meest effectieve manier om de teamcohesie te verbeteren. Buiten het kantoor kan je team tijd besteden aan het opbouwen van relaties, het brainstormen over oplossingen, het aanleren van nieuwe vaardigheden, het vieren van overwinningen en nog veel meer.

Het inschakelen van de hulp van een externe specialist zoals Teambuilding Nation maakt het proces kosteneffectief en probleemloos.

4. Neem werknemers aan met dezelfde waarden

Het kan verleidelijk zijn om de kandidaat met het meest indrukwekkende cv te selecteren, maar dat is misschien niet het beste voor je team. Als je een nieuwe medewerker aanneemt, denk dan goed na over zijn potentieel om te fuseren met de rest van het team.

Vaststellen welk type persoon je wilt aannemen voordat je het wervingsproces start, is een effectieve manier om een geschikte kandidaat te vinden.

5. Houd je team divers

Een divers team opbouwen met een verscheidenheid aan leeftijden, culturen en etniciteiten, verbreedt je talentenpool en vermindert de kans op het ontwikkelen van een confirmation bias binnen je team. Jouw team zal beter uitgerust zijn om complexe problemen aan te pakken en creatieve oplossingen te bedenken.

6. Stel een bedrijfsmissie vast

Een kritische stap naar het opbouwen van een hecht team, het vaststellen van een bedrijfsmissie stuurt je bedrijfscultuur en onderbouwt elke beslissing die je gaat nemen.

Je medewerkers moeten het overkoepelende doel voor ogen hebben bij alles wat ze doen, en het is dit idee dat hun arbeidsethos zal stimuleren en je personeel zal verenigen.

7. Maak een kader voor het stellen van doelen

Doelstellingskaders zijn er in vele soorten en maten en de doelpiramide is misschien wel de eenvoudigste van allemaal. Aan de top van je piramide ligt de bedrijfsmissie, ondersteund door langetermijndoelstellingen en kortetermijndoelstellingen met dagelijkse gewoonten als fundament.

Deze piramide is eerder een simplistische voorstelling dan een bruikbaar stappenplan, maar het is een nuttig referentiepunt dat kan worden opgehangen aan de muur of het bureau van de werknemers.

8. Evalueer doelstellingen regelmatig

Effectieve teams gaan snel door doelstellingen heen. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig te vernieuwen en nieuwe doelen te stellen om je werknemers betrokken en gemotiveerd te houden.

9. Delegeer taken en verdeel de verantwoordelijkheid

Zodra er een basisniveau van vertrouwen is opgebouwd en je medewerkers zich comfortabel voelen in hun rol, kun je beginnen met het automatiseren van je team door je medewerkers aan te moedigen belangrijke beslissingen te nemen.

Minder micromanagement maakt tijd vrij voor managers, geeft medewerkers meer vertrouwen en verhoogt de arbeidsvreugde.

10. Los conflicten onmiddellijk op

Alle teams zijn het oneens, hoe effectief ze ook zijn, het is de manier waarop deze conflicten worden opgelost die het verschil maakt. Hoewel conflicten vaak als negatief worden gezien, spelen ze een gunstige rol in het bedrijf.

Meningsverschillen kunnen een gezond en nuttig onderdeel zijn van je team en ervoor zorgen dat je medewerkers kritisch en analytisch blijven. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de oplossing de bedrijfsmissie ondersteunt in plaats van individuele doelstellingen.

11. Overwinningen vieren

Na het voltooien van een doelstelling is het essentieel om het succes van je team te vieren. Een hecht team gebruikt deze momenten om elkaar te motiveren en interpersoonlijke relaties te onderhouden. Managers kunnen dit moment ook gebruiken om goed werk te erkennen door promoties, bonussen, bedrijfsuitjes, enz. aan te bieden.

12. Onderhoud effectieve communicatiekanalen

Goede communicatie vormt de basis van alle succesvolle teams. Maar goede communicatie is niet synoniem met frequente communicatie, integendeel, teams die overmatig communiceren zijn vaak minder productief.

Efficiënte workflows zijn gebaseerd op asynchrone communicatie met behulp van online samenwerkingstools en software voor workflowbeheer. Het onderhouden van effectieve communicatiekanalen verbetert het geluk van de werknemers en stimuleert hun betrokkenheid.

13. Faciliteer terugkerende team-bonding oefeningen

Zodra je team effectief functioneert, is het belangrijk om de relaties tussen medewerkers te onderhouden met terugkerende team-bonding oefeningen. Evenementen zoals regelmatige koffiepauzes, teamlunches en hardloopclubs na het werk verbeteren de band van de medewerker met het bedrijf en laten zien dat je begaan bent met zijn mentale en fysieke welzijn.

14. Verplicht regelmatige feedback

Feedback is tweerichtingsverkeer en geeft werknemers en managers de kans om positieve punten te bespreken en verbeterpunten aan te geven. Door deze gesprekken regelmatig te voeren, kunnen teams potentiële problemen snel opsporen en oplossingen vinden voordat ze erger worden.

15. Deel kennis en vaardigheden

Investeren in de vaardigheden van je team verbetert de groepscohesie en laat zien dat je bereid bent te investeren in de groei van je medewerkers. Je kunt overwegen een interne wiki, bedrijfsintranet of interne kennisbank op te zetten om iedereen op één lijn te houden.

leuke teambuilding
Teambuilding moet 
heel leuk 
interactief 
geen hard werk 
zijn
  • Leuke en nieuwe teambuilding spellen
  • Full-service evenementenbedrijf
  • Ervaren gastheren/vrouwen
  • Eigen professionele audiovisuele apparatuur
  • Locatie-sourcing diensten
  • Activiteiten op maat voor de behoeften van uw team

Gerelateerde artikelen