Skip to content

Wat is Teambuilding?

PlezierOpKantoor 1

Definitie van teambuilding

Teambuilding is het proces om van een groep individueel bijdragende medewerkers een saamhorig team te maken- een groep mensen die samen werkt om de behoefte van de klant te vervullen doormiddel van het behalen van hun missie en doelen.

 

Leer meer over effectieve methodes voor teambuilding en activiteiten die daarbij te gebruiken zijn. 

Wat is teambuilding?

Teambuilding schept sterkere banden tussen de leden van een groep. De individuele leden respecteren elkaar en hun verschillen en delen gemeenschappelijke doelen en verwachtingen.

Teambuilding kan de dagelijkse interactie omvatten die werknemers aangaan wanneer zij samenwerken om de vereisten van hun functie uit te voeren. Deze vorm van teambuilding is natuurlijk en kan worden bevorderd als de groep de tijd neemt om een reeks teamnormen op te stellen. Deze normen helpen de groepsleden te bepalen hoe zij binnen het team en met de rest van de organisatie op passende wijze om moeten gaan.

Teambuilding kan ook bestaan uit gestructureerde activiteiten en oefeningen onder leiding van teamleden. Of, met het juiste budget en de juiste doelstellingen, kunnen managers een extern bedrijf inschakelen voor de begeleiding. Externe facilitering door ervaren begeleiders kan jouw teambuilding een boost geven.

De banden die ontstaan door teambuilding zullen werknemers in staat stellen het werk en de doelstellingen van jouw organisatie effectiever te volbrengen dan een groep zonder onderlinge banden. Houd de focus op teambuilding kansen die zich lenen tot het volbrengen van het daadwerkelijke werk van het team.

Hoe werkt teambuilding?

Vaak faciliteert de teamleider of manager een reeks bijeenkomsten waarin medewerkers elkaar leren kennen en samenhangende werkrelaties ontwikkelen.

In een grotere organisatie kan personeelszaken de teambuildingsessies leiden. Veel HR-medewerkers voelen zich ook op hun gemak bij het leiden van teambuildingsessies. En met een beetje oefening kunnen teams een collega van een andere afdeling gebruiken om de sessie van hun groep te faciliteren.

Maar teambuilding hoeft niet altijd een gefaciliteerde bijeenkomst te zijn om het doel van een hecht team te bereiken. Je kunt dit ook opbouwen door activiteiten en leuke evenementen te structureren die teamleden samen kunnen doen. Dit heeft als voordeel dat het minder als een verplichting voelt en medewerkers zich ook gewaardeerd voelen. Kijk hier als je meer wilt weten waarom het organiseren van teambuilding belangrijk is. 

Ideeën voor teambuildingactiviteiten

Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met een afdelingspicknick, waarbij je een paar uur tijdens de werkdag gebruikt om een nabijgelegen park te bezoeken. Grill wat eten en stel voor dat de werknemers een gerecht meebrengen.

Het doel is dat jullie samenkomen om tijdens de maaltijd wat te praten. Als werknemers hun lunch meenemen naar hun eigen kantoor om alleen te eten, gaat dat ten koste van het doel van teambuilding.

Je kunt ook activiteiten organiseren waarbij werknemers voor hun plezier samenkomen. Bowlen, schilderijen schilderen in een schilderswinkel, riviercruises op een passagiersboot, uitjes in een comedyclub en sportwedstrijden zijn allemaal geschikt. Echt, elk evenement dat jouw team als groep kan doen of bijwonen zal hen helpen binden.

Evenementen die fysieke uitdagend zijn, zoals rotsklimmen en touwenparcours, kunnen angst en vrees veroorzaken bij lichamelijk inactieve of mindervalide werknemers. Blijf voor teambuilding dus weg van bij dit soort evenementen waaraan sommige werknemers niet comfortabel en zonder schroom kunnen deelnemen.

Activiteiten specifiek gericht op teambuilding

Naast de hierboven benoemde activiteiten zijn er bedrijven zoals Teambuilding Nation die activiteiten aanbieden die speciaal zijn ontwikkeld om teambuilding te bevorderen. Deze activiteiten focussen zich niet alleen op elkaar beter te leren kennen maar kunnen andere doelen realiseren zoals een beter leren communiceren of creativiteit bevorderen.

Gerelateerde artikelen