Skip to content

Design succesvolle creatieve sessies in plaats van een brainstorm

Break out tijdens een creatieve sessie

Breakoutsessies zijn een essentieel onderdeel van elk succesvol evenement of congres. Ze bieden deelnemers de kans om zich te verdiepen in specifieke onderwerpen, deel te nemen aan interactieve activiteiten en te netwerken met gelijkgestemden. In deze ultieme gids bekijken we de belangrijkste elementen voor het plannen van boeiende en succesvolle breakoutsessies.

Het plannen van breakoutsessies vereist zorgvuldige overweging en aandacht voor detail. Door de juiste indeling te kiezen, de juiste zitopstelling te ontwerpen, effectief gebruik te maken van technologie, anticipatie en creativiteit op te bouwen bij de deelnemers en in te spelen op verschillende leerstijlen, kun je ervoor zorgen dat je breakout sessie een blijvende impact heeft op de deelnemers.

Het kiezen van het juiste breakout format is cruciaal voor het creëren van een boeiende ervaring. Overweeg of een paneldiscussie, een workshopachtige activiteit of een brainstormsessie in groepsverband het meest geschikt is voor je beoogde doelen. Elk format heeft zijn eigen voordelen, variërend van het bevorderen van samenwerking en kennisdeling tot het stimuleren van kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden.

Wij kunnen je helpen met creatieve teambuilding activiteiten.

De juiste creatieve sessie vorm kiezen

Er zijn verschillende soorten breakouts beschikbaar, die elk inspelen op verschillende doelstellingen en voorkeuren. Een populaire optie zijn discussies in kleine groepen, waarbij deelnemers in kleinere groepen bijeenkomen om ideeën uit te wisselen en interactieve gesprekken te voeren. Dit stimuleert actieve deelname en zorgt voor een zinvolle uitwisseling van kennis.

Een andere veel voorkomende vorm zijn workshops of hands-on sessies, waarbij deelnemers actief deelnemen aan praktische activiteiten met betrekking tot het betreffende onderwerp. Deze sessies bieden een meer meeslepende leerervaring en stellen deelnemers in staat om het geleerde toe te passen in een levensechte omgeving.

Als het je doel is om samenwerking en teamwork tussen deelnemers te bevorderen, overweeg dan om probleemoplossend of brainstormend te werken. Deze formats stimuleren het genereren van ideeën, moedigen verschillende perspectieven aan en vergemakkelijken effectieve samenwerking tussen deelnemers.

Voor degenen die op zoek zijn naar een meer gestructureerde aanpak, kunnen paneldiscussies of presentaties onder leiding van experts een uitstekende keuze zijn. Zo kunnen deelnemers inzichten krijgen van leiders uit de branche en materiedeskundigen, terwijl ze waardevolle informatie krijgen over relevante onderwerpen.

Het is belangrijk om een breakout-indeling te kiezen die aansluit bij de doelstellingen van je evenement en de voorkeuren van je doelgroep. Houd bij het nemen van deze beslissing rekening met factoren zoals de grootte van je evenementruimte, beschikbare middelen, tijdsbeperkingen, het gewenste interactieniveau en specifieke leerdoelen. Al deze factoren kunnen bijdragen aan betere uitkomsten.

Technologie inzetten om succesvolle breakout-sessies te faciliteren

Een manier om technologie te gebruiken is door gebruik te maken van interactieve apps of platforms die speciaal zijn ontworpen voor het faciliteren van evenementen. Met deze tools kunnen organisatoren een meeslepende digitale ervaring creëren, met functies zoals real-time feedback verzamelen, live polling, samen aantekeningen maken en virtuele groepsdiscussies. 

Videoconferentie toepassingen hebben het bovendien makkelijker dan ooit gemaakt om deelnemers op afstand in contact te brengen met mensen die fysiek aanwezig zijn op de locatie van het evenement. Dit opent mogelijkheden voor inclusieve deelname, ongeacht geografische beperkingen. Deelnemers op afstand kunnen deelnemen aan discussies in kleine groepen door middel van videogesprekken of in contact komen met sprekers via vraag- en antwoordsessies met behulp van online chatprogramma’s.

Een andere manier waarop technologie het succes van breakoutsessies vergroot is door middel van gamification strategieën. Gamified elementen in een app of platform zorgen voor spanning en competitie onder de deelnemers en bevorderen actief leren. 

Leuke en interactieve ideeën voor creatief denken

Breakoutsessies bieden een geweldige kans om deelnemers op een leuke en interactieve manier te betrekken. Door creatieve ideeën en interessante activiteiten in te bouwen, kun je ervoor zorgen dat je breakoutsessies niet alleen leerzaam zijn, maar ook leuk voor alle betrokkenen. Hier zijn enkele ideeën om je breakoutsessies leuker en interactiever te maken:

1. Interactieve activiteiten om betrokkenheid te stimuleren: Integreer praktische activiteiten waarbij deelnemers actief moeten deelnemen. Dit kunnen groepsdiscussies, rollenspellen of zelfs probleemoplossende spelletjes zijn.

2. Op spel gebaseerde breakoutsessies voor een luchtige ervaring: Breng elementen van speelsheid in je breakout-sessies door er spelletjes of ijsbrekeractiviteiten in te verwerken. Deze kunnen helpen om het ijs tussen de deelnemers te breken en een ontspannen en vriendelijke sfeer te creëren.

3. Snelle en gemakkelijke ideeën voor breakoutsessies: Kies voor korte minigames of brainstormsessies die binnen een beperkt tijdsbestek kunnen worden afgerond. Zo blijft de energie tijdens de sessie hoog en kunnen deelnemers snel hun gedachten delen.

4. Les- en leerstijl breakout sessies: Overweeg om je inhoud af te stemmen op verschillende leerstijlen, zoals visuele, auditieve of kinesthetische leerlingen. Gebruik daarvoor multimediapresentaties, praktische demonstraties of groepsdiscussies.

5. Outdoor breakout activiteiten voor een verandering van omgeving: Als het mogelijk is, maak dan gebruik van de buitenruimte tijdens je evenement door een outdoor-thema activiteit te organiseren voor je breakout sessie. Dat kunnen bijvoorbeeld teambuildingoefeningen in de natuur zijn of brainstormsessies in een schilderachtige omgeving.

6.Ideeën voor workshops voor gezamenlijke leerervaringen: Stimuleer samenwerking tussen deelnemers door workshops te organiseren waar ze samenwerken aan projecten of problemen oplossen als teams in plaats van individueel. Dit bevordert de teamgeest terwijl het delen van kennis binnen groepen wordt vergemakkelijkt.
 
7.Faciliteer delen en netwerken tijdens breakout sessies: Bied deelnemers de gelegenheid om met elkaar in contact te komen tijdens de pauzes tussen deze intensieve brainstormgesprekken.Het socialiserende aspect stelt hen in staat om ervaringen en kennis uit te wisselen en hun professionele netwerken uit te breiden.

8. Verken niet-industriële onderwerpen tijdens breakout-sessies: Overweeg om onderwerpen op te nemen die niet direct gerelateerd zijn aan de industrie of het thema van je evenement. Dit kan wat nieuwigheid en intrige toevoegen, waardoor deelnemers de kans krijgen om buiten de gebaande paden te denken en frisse perspectieven te krijgen.

Snelle en gemakkelijke creatieve technieken in plaats van brainstorm

Breakoutsessies zijn een essentieel onderdeel van elk evenement of conferentie, omdat ze deelnemers de kans geven dieper in te gaan op specifieke onderwerpen. Ze bieden deelnemers de kans om te leren, te discussiëren en samen te werken in een intiemere setting. Als je op zoek bent naar een paar snelle en nieuwe ideeën voor breakoutsessies die je deelnemers betrokken houden, dan zijn hier een paar suggesties:

1. Snel netwerken: Dit is een leuke en interactieve manier voor deelnemers om in korte tijd met elkaar in contact te komen. Zet tafels of aangewezen gebieden op waar mensen korte gesprekken kunnen voeren voordat ze naar de volgende persoon gaan. Het is net als speeddaten maar dan voor netwerken!

2. Vraag en antwoord panel: Nodig experts uit de industrie uit om hun inzichten en kennis over een bepaald onderwerp te delen tijdens de breakout sessie. Deelnemers kunnen vragen stellen, advies vragen en zinvolle discussies aangaan met de panelleden.

3. Discussies over casestudies: Voorzie deelnemers van casestudies uit het echte leven die verband houden met het thema of onderwerp van het evenement. Verdeel ze in kleine groepen en moedig ze aan om samen de casus te analyseren, oplossingen te bedenken en hun bevindingen aan de grotere groep te presenteren.

4. Publieksbijeenkomsten: Betrek je publiek door live polls te houden over relevante onderwerpen met behulp van publieksresponssystemen of polling-apps zoals Mentimeter of Slido. Deelnemers kunnen stemmen op meerkeuzevragen over trends, uitdagingen of voorkeuren in de sector.

5.Workshops: Bied mini-workshops aan tijdens breakouts zodat deelnemers snel nieuwe vaardigheden kunnen leren binnen een beperkte tijd (bijvoorbeeld 30 minuten). Deze hands-on sessies kunnen gaan over allerlei onderwerpen, van technologische hulpmiddelen tot de ontwikkeling van zachte vaardigheden.

6.Debatten/Buzz Groepsdiscussies: Verdeel deelnemers in groepen op basis van verschillende perspectieven met betrekking tot trending industrie debatten of controversiële onderwerpen binnen uw niche gebied. Het doel is het bevorderen van kritisch denken terwijl individuen de ruimte krijgen om vrijuit hun mening te uiten.

Outdoor rondes voor een verandering van omgeving

Houd je breakoutsessie in een nabijgelegen park of tuin. Dit kan vooral nuttig zijn als je evenementlocatie buitenruimtes heeft die kunnen worden gebruikt. 

Overweeg om teambuildingoefeningen of groepsuitdagingen te organiseren in een buitenomgeving. Dit kunnen speurtochten zijn, hindernisbanen of zelfs buitensportactiviteiten zoals volleybal of wandelen. 

Schakel professionals in die gespecialiseerd zijn in avontuurlijke programma’s in de buitenlucht, zoals touwenparcours of rotsklimmen. 

Het organiseren van workshops of kleine groepsdiscussies rond picknicktafels kan ook een informeel element toevoegen aan je breakout-sessies, waardoor de deelnemers zich ontspannen en geïnspireerd voelen.

Door deze ultieme gids te volgen voor het plannen van boeiende en succesvolle breakoutsessies op je evenementen, kun je waardevolle ervaringen creëren die een blijvende impact hebben op het totale evenementtraject van je deelnemers. Dus ga je gang – begin vandaag nog!

leuke teambuilding
Teambuilding moet 
heel leuk 
interactief 
geen hard werk 
zijn
  • Leuke en nieuwe teambuilding spellen
  • Full-service evenementenbedrijf
  • Ervaren gastheren/vrouwen
  • Eigen professionele audiovisuele apparatuur
  • Locatie-sourcing diensten
  • Activiteiten op maat voor de behoeften van uw team

Gerelateerde artikelen