Skip to content

Wat is het doel van teambuilding? Doelstellingen & doelen.

Dit is onze gids voor teambuilding doelstellingen.

Teambuilding doelstellingen zijn een breder resultaat die leider hopen te behandelen door het implementeren van teambuilding activiteiten en programma’s. De meeste doelstellingen voor deze activiteiten kunnen meestal herleid worden naar de bedrijfsdoelstellingen terwijl de doelen voor teambuilding vaak een directe uitkomst zijn van specifieke behoefte binnen het team. Het verbeteren van de creativiteit of de communicatie zijn voorbeelden van doelen die team specifiek zijn.

Deze gids gaat verder in op het artikel Waarom is teambuilding belangrijk.

Lijst van teambuilding doelstellingen

Van conflictoplossingen en preventie daarvan tot een return on investment. In deze lijst vind je de meest voorkomende doelstellingen die kunnen worden behaald met teambuilding activiteiten.

Het bevorderen van het loyaliteitsgevoel van medewerkers

Iedereen is wel bekend met de piramide van Maslow, zoals ook te lezen op de Wikipedia-pagina, zijn er vijf bouwstenen waar de mens behoefte aan heeft. Dit vertaalt zich ook naar jouw teamleden, door teambuilding goed in te zetten kan het bijdragen aan de bovenste drie bouwstenen in deze piramide.

Maar de belangrijkste is erkenning. Teambuilding evenementen zijn niet alleen een mogelijkheid tot het verder ontwikkelen van vaardigheden en relaties maar vaak is het een manier om de medewerkers erkenning te geven. Zaken waartoe een bedrijf niet verplicht is te doen voor zijn personeel, zijn vaak de dingen waar medewerkers zich door gewaardeerd voelen. Daarnaast breken deze activiteiten ook de dagelijkse sleur die sommige werkdagen kunnen geven door.

Al gaan mensen door deze manier van erkenning niet bewust harder zijn bet doen maar kunnen deze gebaren wel ertoe leiden dat iedereen zich beter in gaat zetten. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen en vinden dat het bedrijf iets voor ze terug doet zijn vaak blijer met hun werk wat resulteert in een betere inzet en loyaliteit aan het bedrijf

Kijk voor de leukste teambuilding activiteiten hier.

Een consistente bedrijfscultuur

Voor veel bedrijven is de klantervaring een van de USP’s waardoor klanten graag bij een bedrijf klant blijven. Of het nu bij de frietzaak om de hoek is of een van je belangrijkere leveranciers, de manier waarop je als klant behandeld wordt draagt bij aan jouw loyaliteit aan dat bedrijf. Zowel in positieve als in negatieve zin.

Wij geloven erin dat medewerkers de bedrijfswaarde en normen sneller leren als ze het goede voorbeeld krijgen vanuit het bedrijf. Het is belangrijk om de gewenste bedrijfscultuur vast te leggen en bespreekbaar te maken maar het is nog veel effectiever als de cultuur door je aderen loopt. Bij het organiseren van teambuilding activiteiten geef je de boodschap aan jouw personeel waar je als bedrijf voorstaat en wat voor jou de belangrijkste normen en waarden zijn.

Mocht je als bedrijf bijvoorbeeld veel waarden hechten aan creativiteit, organiseer dan een teambuilding activiteit waarbij de creativiteit van jouw medewerkers wordt gevraagd zoals bijvoorbeeld een het bedenken van een nieuw product. Staat klantvriendelijkheid hoog in het vaandel, laat je medewerkers in de watten leggen op een spa dag, als voorbeeld van gastvrijheid.

Een hogere return on investment

Het organiseren van deze activiteiten zijn niet goedkoop en kunnen een behoorlijk budget met zich meebrengen maar toch is er een reden waarom explorerende bedrijven teambuilding inzetten, namelijk: de voordelen wegen vaak zwaarder dan de kosten. Laat ons dit verder uitleggen.

Wanneer jouw personeel zich meer tevreden voelt zullen ze langer bij jouw bedrijf willen blijven werken, wat resulteert in een lager verloop. Dit zorgt er weer voor dat er minder geld nodig is voor het aantrekken van nieuw personeel en het trainen hiervan. Kostenposten waarvan we allemaal weten dat deze al snel op kunnen lopen. Daarbij komt dat tevreden medewerkers zich ook positiever zullen uiten naar hun kennissen en vrienden over jouw bedrijf, wat weer zorgt dat mocht er een personeelsbehoefte zijn, vacatures ook vele malen sneller zullen worden ingevuld door de juiste mensen.

Naast het behoudt van de medewerkers zijn teams die efficiënt communiceren, delegeren en conflicten zelf kunnen oplossen veelal succesvoller dan andere waardoor er meer werk verricht kan worden door hetzelfde aantal medewerkers en de resultaten die geboekt worden ook beter bijdragen aan het algehele bedrijfsresultaat. 

Het verbeteren van de communicatie

Nee dit is niet alleen een doelstelling voor relatief nieuwe teams, zelfs de meest op elkaar ingespeelde teams kunnen soms vergeten te communiceren met elkaar. Medewerkers die al langer bij jou bedrijf werken kunnen soms vergeten hoe belangrijk communicatie is en in welke maten er gecommuniceerd moet worden. Al snel wordt er vergeten hoe weinig ze wisten toen ze net begonnen en hoe belangrijk het was dat andere collega’s ze op weg hielpen.

De juiste activiteiten kunnen een perfecte opfriscursus zijn de nodige communicatie, door in een niet alledaagse situatie gezet te worden waarbij niemand nog weet welk pad er afgelegd dient te worden om het juiste resultaat te behalen, maakt de behoefte aan communicatie vaak al snel duidelijk. Daarnaast draagt het bij aan het veiligheidsgevoel en zorgen deze activiteiten ervoor dat collega’s zich vertrouwder voelen om een gesprek te starten met elkaar.

Leer extra vaardigheden (softskills)

Teambuilding oefeningen bieden leidinggevenden de mogelijkheid om de samenwerking van collega’s te evalueren en te verbeteren. Deze activiteiten laten situaties voorbijkomen waarin de deelnemers moeten reageren met competenties als luisteren, overtuigen en delegeren.

Vaardigheden in teamverband kunnen variëren van individu tot individu en van groep tot groep, maar een bewust proces van teambuilding stelt de leden in staat om technieken voor samenwerking op te poetsen. Zelfs als een werknemer uitblinkt in competenties als betrouwbaarheid, invloed en leiderschap, kan het nodig zijn dat een teamgenoot de samenwerking oefent binnen de context van de specifieke groepsdynamiek. Dankzij teambuilding activiteiten kunnen werknemers zich concentreren op vaardigheden die een wrijvingsloze en soepele samenwerking mogelijk maken.

Gerelateerde artikelen