5 tips die jou beter leren omgaan met kritiek op de werkplek.
- Jeffrey Wayers
- augustus 17, 2023
Kritiek ontvangen, vooral over je werkprestaties, is voor niemand aangenaam. Maar in iedere werkomgeving is het onvermijdelijk. Het is dus belangrijk te weten hoe je ermee om kunt gaan. Dit draagt bij aan professionele groei en verbetert relaties met collega’s.
Sommige mensen gaan beter om met feedback dan anderen. Het verschil zit vaak in hun vaardigheden en houding. Voel je dus niet meteen aangevallen of teleurgesteld bij negatieve feedback. Probeer er eerder een leermoment van te maken.
Het accepteren en toepassen van opbouwende feedback draagt bij aan persoonlijke groei. Dit verbetert je vaardigheden en creëert een positieve werkomgeving. Of je nu net begint te werken of al ver in je carrière bent, het is essentieel te weten hoe je reageert op kritiek. Dit helpt om een goede sfeer op de werkvloer te behouden.
Welke stappen om met kritiek om te gaan:
- Open zijn
- Letten op je lichaamstaal
- Vragen stellen voor verduidelijking
- Vervolgafspraken maken
- De ontvangen feedback delen met anderen
Door deze stappen te volgen, kun je beter omgaan met negatieve feedback. Dit helpt niet alleen bij je eigen groei, maar zorgt ook voor een positieve dynamiek binnen het team.
1. Wees open; zonder direct in de verdediging te gaan
2. Denk aan je lichaamstaal en blijf kalm
Je lichaamstaal spreekt boekdelen, zelfs als je stil bent. Als je op je werk kritiek krijgt, kunnen je lichamelijke reacties onbedoeld een negatieve of defensieve houding overbrengen. Het is daarom essentieel om bewust te zijn van je reacties, vooral in gespannen situaties zoals het ontvangen van kritiek.
Vaak reageren we onbewust in bepaalde situaties. Neem bijvoorbeeld het kruisen van je armen. Hoewel dit voor velen een comfortabele houding is, kan het overkomen als defensief of gesloten. Rollende ogen of fronsen worden vaak over het hoofd gezien in dagelijkse interacties. Echter, wanneer je onder kritiek staat, kunnen deze gebaren ongewenste indrukken achterlaten.
In plaats van een gesloten houding aan te nemen, kunnen we leren om open en ontvankelijk te zijn. Experts in gedragswetenschappen hebben opgemerkt dat positieve lichaamstaal, zoals knikken of oogcontact, gezondere communicatie bevordert. Gebaren zoals ontspannen schouders geven aan dat je luistert en begrip toont. Dit soort lichaamstaal bevordert niet alleen betere gesprekken, maar heeft ook een positieve invloed op de gemoedstoestand van de afzender.
Daden zeggen inderdaad meer dan woorden. Door open en ontvankelijk te zijn, toon je dat je luistert en openstaat voor feedback. Vermijd intimiderende uitdrukkingen en focus op het opbouwen van een goede verstandhouding. Als je het niet eens bent, zorg dan dat je je argumenten duidelijk en respectvol naar voren brengt. Het is essentieel om te onthouden dat je niet altijd hoeft in te stemmen met iemand anders, maar wel respect moet tonen voor hun perspectief.
Bij het om gaan met kritiek op het werk is het van belang om op een professionele manier te reageren. Zorg ervoor dat je de waarde ziet in feedback en gebruik het als een kans om te leren en te groeien. Een sterk emotioneel quotiënt (EQ) is cruciaal in het bedrijfsleven, en het kunnen omgaan met kritiek is hier een belangrijk onderdeel van.
3. Verhelderende vragen stellen en bedank de ander
Wanneer je kritiek krijgt op je werk, is het essentieel om verhelderende vragen te stellen. Dit biedt je niet alleen inzicht in mogelijke tekortkomingen, maar toont ook je bereidheid om feedback te accepteren en jezelf te verbeteren.
Stel precieze vragen. Dit maakt discussies over kritiek duidelijker en productiever, in plaats van te verzanden in defensieve of argumentatieve gesprekken. Zo’n aanpak getuigt van volwassenheid en professionaliteit, beide cruciaal bij het omgaan met kritiek op het werk.
Stel je voor: je krijgt kritiek van een baas, collega of een andere werkrelatie. In plaats van impulsief te reageren, pauzeer en luister aandachtig. Vervolgens reageer je met gedetailleerde vragen gericht op hun zorgen of de aangehaalde punten.
Begin bijvoorbeeld met: “Ik waardeer uw feedback.” Ga daarna verder met vragen zoals “Kunt u uitleggen wat ik anders had kunnen doen?” of “Kunnen we specifieke punten bespreken waarop ik niet voldeed aan de verwachtingen?”.
Dergelijke vragen tonen een proactieve houding richting verbetering. Ze verminderen ook mogelijke spanningen en zetten kritiek om in een waardevolle leerervaring. Ze bieden helderheid bij vage klachten en voorkomen miscommunicatie in gesprekken waarin kritiek centraal staat.
Dus, wanneer je de volgende keer kritische feedback ontvangt, reageer niet direct. Probeer eerst te begrijpen. Constructieve kritiek kan abstract zijn tot het verder wordt uitgediept met verhelderende vragen. Dit kan leiden tot professionele groei en persoonlijke vooruitgang in je carrière. Zie kritiek als een manier om te groeien.
4. Plan een follow-up om nog beter leren omgaan met kritiek
Het omgaan met kritiek op het werk kan uitdagend zijn. Een nuttige strategie hierbij is niet alleen het luisteren naar feedback, maar ook het plannen van een vervolggesprek. Dit biedt een gelegenheid om de kritiek verder te bespreken.
Nadat je de initiële feedback hebt verwerkt, kan het waardevol zijn om een gesprek aan te gaan met je criticus. Dit helpt bij het ophelderen van vragen of misverstanden die zijn ontstaan na reflectie op hun opmerkingen. Idealiter zijn tegen die tijd de emoties bekoeld en domineert rationeel denken.
Mensen geven vaak kritiek vanuit een wens tot verbetering. Een geplande follow-up toont je inzet voor deze verbetering. Het is wellicht raadzaam om deze afspraak wat later in te plannen, zodat er voldoende tijd is voor zichtbare vooruitgang van jouw kant.
Door proactief te zijn in deze aanpak, toon je jouw toewijding aan zelfverbetering. Het bevordert ook een professionele relatie met open communicatie met collega’s.
Het is essentieel dat anderen jouw ernst inzien als het gaat om het uitvoeren van constructieve feedback. Hiermee geef je aan dat je je werkprestaties als een topprioriteit ziet.
Onthoud: hoe je een boodschap ontvangt, is minder belangrijk dan hoe je erop reageert. Ga negativiteit tegen door regelmatig te reflecteren en streef naar continue persoonlijke en professionele groei in je carrière.
5. Deel de feedback en toon assertiviteit
Bij het omgaan met kritiek op het werk is het essentieel om de ontvangen feedback te delen. Dit gaat verder dan alleen het herhalen van wat is gezegd. Het draait om open en eerlijke communicatie met je team of leidinggevende.
Het delen van feedback is effectief. Het helpt negatieve situaties aan te pakken en persoonlijke veerkracht te ontwikkelen. Hierdoor ontstaat er openheid onder collega’s. Er wordt een cultuur gecreëerd waarin alle feedback welkom is. Zowel positieve als negatieve feedback wordt constructief geuit. Het wordt gezien als kansen voor verbetering en niet als persoonlijke aanvallen.
Als je kritiek op de juiste manier deelt, ontstaat er ruimte voor constructieve gesprekken. Dit bevordert groei. Stel je voor: je deelt feedback over een project dat niet goed liep vanwege jouw acties. Anderen begrijpen dan beter wat er misging. Ze krijgen ook de kans om hun inzichten voor verbeteringen te geven.
Het is ook een kans om misinterpretaties op te helderen. Heb je kritiek gekregen die niet lijkt te kloppen? Of misschien oneerlijke feedback op basis van verkeerde informatie? Zwijg dan niet. Spreek tactvol en assertief. Zorg dat iedereen alle perspectieven begrijpt.
Belangrijk: gebruik feedback niet om anderen de schuld te geven. Of om conflicten op de werkplek te veroorzaken. Zie het als een oefening in professionele ontwikkeling.
Hoe we op kritiek reageren bepaalt onze groei. Kritiek op het werk kan ons helpen onze vaardigheden te verbeteren. Onthoud dat het doel tweeledig is: zelfverbetering en een harmonieuze, productieve werkomgeving. Feedback delen is cruciaal in het omgaan met kritiek.
Kritiek ontvangen zo lastig maar zo belangrijk
Kritiek op het werk is een realiteit. Iedereen ervaart dit op verschillende niveaus. Maar onze reactie op deze kritiek kan ons professionele pad en werkrelaties beïnvloeden.
Efficiënt omgaan met kritiek versterkt je veerkracht en neemt onzekerheden weg. Zet negatieve punten om in kansen voor verbetering. Neem controle over je professionele toekomst. Word een toegankelijk teamlid en een vaardige leider die levenslang leren waardeert.
Onthoud: kritiek is een groeikans. Laat het je niet ontmoedigen of je prestaties beïnvloeden. Gebruik het als brandstof voor succes!
- Leuke en nieuwe teambuilding spellen
- Full-service evenementenbedrijf
- Ervaren gastheren/vrouwen
- Eigen professionele audiovisuele apparatuur
- Locatie-sourcing diensten
- Activiteiten op maat voor de behoeften van uw team